Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Beton i byggeriet – fortid eller fremtid?

tirsdag den 7. maj kl. 14:00 - 16:00
Højen 13, 8220 Brabrand
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Arrangmentet er aflyst 

****************

Tyngde som granit. Styrke som stål. Formbart, billigt og uendelige mængder af det. Beton blev i 1960erne modernisternes foretrukne byggemateriale. I dag er der ikke mere uendelige mængder, og materialet, der engang var med til at løse boligmangel, skaber problemer for klimaet. Vi stiller spørgsmålet: Er der en vej frem for beton?

Tag med til arkitekt Knud Friis’ mesterværk af en villa opført i Brabrand i 1958, når vi stiller skarpt på beton. Vi ser nærmere på betonens æstetik, kvaliteter og udfordringer som byggemateriale i en verden, hvor pris, kvalitet og klimahensyn skal mødes. Vi går tæt på tre temaer og tre cases:

  • Beton som kulturarv - Renovering eller restaurering?
    I Realdania By & Bygs restaurering af administrationsbygningen Glasalstrup, opført i 1965 i Hasselager, er betonkonstruktionen behandlet, som var den bindingsværk i et fredet hus fra 1700-tallet. Kun det absolut nødvendige er udskiftet, og selve betonkonstruktionen og det visuelle udtryk er set som værdifulde i sig selv. Arkitekt Per Troelsen fra Realdania By & Byg fortæller om restaureringen af Glasalstrup, der er indstillet til fredning, og dilemmaerne, der opstår, når man vurderer og bevarer betonbyggeri som kulturarv.

  • Materialer og processer
    I nybyggeriet MiniCO2 Etagehus Beton i Fredericia skal mængden af CO2 reduceres mest muligt i et fem etagers boligbyggeri opført af beton. Sammen med arkitekt og ingeniør Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg hører vi om de foreløbige resultater med at reducere CO2-udledning – fra lavthængende frugter til højtflyvende ideer.

  • Eftertanken – er indlejret C02 smukt?
    Da Knud Friis i 1970 udvidede villaen i Brabrand, var den synlige, rå beton en pointe. I dag er betonkonstruktioner sjældent synlige i boligbyggerier. Og i en tid med fokus på ærlige materialer, er der måske behov for et nyt syn på de æstetiske muligheder i materialet? Realdania By & Bygs arkitekter Jørgen Søndermark og Per Troelsen fortæller om Knud Friis’ villa og lægger op til debat om vores syn på nutidens og fremtidens transformerede betonbyggerier. 

Program
14.00 Velkomst
14.10 Beton som kulturarv
14.40 Nybyggeri - materialer og processer
15.10 Eftertanken – Er indlejret CO2 smukt?
15.30 Forfriskning og mulighed for se Knud Friis’ eget hus på egen hånd
16.00 Arrangementet slutter


Kom med, og få:

  • Inspiration til hvordan vi kan sænke udledningen af CO2 i nybyggeri med beton
  • Nye perspektiver på bevaring af betonbyggerier
  • Sjældent kig ind i arkitekten Knud Friis eget hus, der normalt er lukket for offentligheden. 


Deltagelse og målgruppe

Alle kan deltage i arrangementet. For at købe billet til klubpris, kræves et erhvervsmedlemskab. Allerede erhvervsmedlem?

Særligt tilbud: Tegn et erhvervsmedlemskab (1.250 kr. om året inkl. moms) og få gratis adgang til arrangementet (2 gratis billetter, værdi 1.300 kr.). Læs mere om tilbuddet eller kontakt projektleder Lise Vølund på tlf. 22240774 eller lvj@realdaniabyogbyg.dk.

Arrangementet henvender sig til fagfolk indenfor ejendomsudvikling, arkitektur, byggeri og bevaring. Der bliver taget udgangspunkt i korte oplæg med mulighed for diskussion, spørgsmål og perspektivering.


Glasalstrup
Opført i 1965-66 i Hasselager og et nybrud inden for brugen af beton. Glasalstrup supplerer Realdania By & Bygs samling af mere 60 historiske ejendomme, som et arkitekturikon fra den sene modernisme.
Læs mere om restaureringen af Glasalstrup

Knud Friis’ eget hus
Arkitekt Knud Friis byggede villaen til sig selv og sin familie i 1958 med udvidelse i 1970. Huset er som et prisme for de arkitektoniske greb og tilgange, der findes i Friis & Moltkes mange byggerier.
Find fotos og informationer om Knud Friis's fredede villa

MiniCO2 Etagehus BETON
Skal sammen søsterprojekterne TRÆ og TEGL fungere som konkrete eksempler på byggeri i beton lavest mulige CO2-aftryk - uden at gå på kompromis med kvalitet og oplevet værdi. De tre MiniCO2 Etagehuse opføres i samme gade med ens rammevilkår og forsøgsdesign men med forskellige materialer. 
Lær mere om MiniCO2 Etagehus BETON

Arrangementer til dig