Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

6 sommerdage ved Vadehavet - ophold på marskgården i Højer

fredag den 24. juni kl. 15:00 - tirsdag den 29. juni kl. 12:00
Torvet 1, 6280 Højer
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Tag med til den fredede marskgård i Højer til et sommerophold med natur- kultur og madoplevelser i verdensnaturområdet Tøndermarsken, og bliv klogere på arkitektur, byggeskik og områdets historie på kanten af Vadehavets storslåede natur og i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

6 dage med unikke naturoplevelser, historie og en guidet tur ved lavvande til Hallig Oland. Alt sammen kombineret med sunde og nærende natur-og madoplevelser tilberedt af lokale fødevare fra naturens store spisekammer, Nationalpark Vadehavet. Det er bare nogle af de oplevelser, der venter deltagerne på dette sønderjyllandsophold i Højergård, som ”Vadehavets Oplevelser" har sammensat og tilbyder til særpris til Realdania By & Byg Klubben.

Den fredede marskgård Højergård midt på torvet i Højer danner ramme om opholdet. Realdania By & Byg har i 2017-2019 restaureret og transformeret gårdens historiske huse og lade til en ny madlejrskole. Det er sket for at bevare den værdifulde stedbundne bygningskultur og give Højergård nyt indhold og en moderne anvendelse.

Vi skal bo på Højergårds 15 værelser, der er udstyrede med køjesenge, eget bad & toilet. Der kan bo mellem 1 og 5 gæster på hvert værelse. Du deler kun værelse med dem, du bestiller opholdet sammen med (op til fem i et værelse).


 SÆRPRIS til REALDANIA BY & BYG KLUBBEN: Kr. 5.495 kr. per person.


  • Se programmet for turen (pdf)
  • Tillæg for enkeltværelse på kr. 600,- opkræves ved ankomst.
  • Gennemføres ved mindst 20 personer tilmeldt / Myndighedernes Covid-19 restriktioner overholdes. 

Prisen indeholder:

  • 5 overnatninger på Højergård, alle måltider og aktiviteter. 5 x aftensmad, morgenmad, frokost, vand ad libitum, kaffe/the og sødt.
  • Sodavand/øl/vin kan tilkøbes under opholdet.
  • Guidede ture, transport, færger og entréer, lånecykler,
  • Bogen “Højergård, sønderjysk bygningskultur ”.
  • ”Stærekassen” - en velkomstpakke med lokale vareprøver og inspiration.


Har du spørgsmål til opholdet?
Kontakt Morten Riis fra Vadehavets Oplevelser på morten@vadehavetsoplevelser.dk eller telefon 21 62 64 52.

Du kan også komme afsted den 13.-18. april.


DET KOMMER DU TIL AT OPLEVE


Marskgården Højergård

Marskgården i Højer omfatter en lille samling af historiske huse. Et 200 år gammelt stuehus fra en af byens marskgårde, en tyskinspireret villa fra 1906 og en lade fra 1700-tallet. Til sammen fortæller de tre bygninger om en særlig byggeskik, som i generationer er formet af naturen, kulturen og historien i Sønderjylland. I dag ejes Marskgården i Højer af Realdania By & Byg, hvis restaurering skal fremme den levende bygningskultur.

Højer By - Grænselandets byggeskik og arkitektur

Fortælling og guidet rundvisning i Højer by. Højer by er ét af de efterhånden sjældne steder i Danmark, hvor gårde og byhuse endnu ses side om side. Bykernen består af smalle gader og pladser i et varieret forløb, hvor velbevarede bygninger, opført i traditionel byggeskik med egnskarakteristiske træk, danner et levende kulturmiljø. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.

Hallig Oland

Vi skal på heldagstur til Halligen Oland som er en lille hallig i Nordfrisland, der er ca. 2,9 kilometer lang og op til 980 meter bred. Indtil 1634 var Oland forbundet med hallig Langeneß. I løbet af århundrederne blev denne forbindelse ødelagt af stormfloder. Hallig Oland blev også meget mindre. Oprindelig var der 2 værfter, men nu lever alle mennesker på en. Værfter er de eneste forhøjninger, som rager op over vandet, når landet ved højvande og stormflod oversvømmes. Dem, der bor på halligen, må bruge deres egne små vogne kaldet ”Loren" til at hente forsyninger. Hallig Oland har både skole, kirke og menighedshus med bibliotek, kro og et stråtækt fyrtårn. På midten af hallig Oland findes et historisk vandreservoir til kvæg, en såkaldt fething. Den lille stråtækte kirke er bygget i 1824 som erstatning for to tidligere kirker.

Slotsbyen Møgeltønder

Møgeltønder er marskens smukke og velbevarede slotsby. Bybilledet er præget af smukke stråtækte 1700-tals huse i røde teglsten med små karnapper og smukke indgangspartier. I middelalderen var Møgeltønder en landsby med en borg, der lå på kanten af marsken. Udover Schackenborg Slot skal vi opleve Slotsgaden; en brolagt lindetræsallé som med rette er blevet kaldt “Danmarks smukkeste landsbygade”. Vi skal besøge Slotfelt en speciel stråtækt lade fra 1870'erne, der i dag fungerer som kulturhus. Guidet rundvisning og historien om slotsbyen Møgeltønder.

Urtetur på strandengen med guide

Tøndermarsken rummer et væld af vilde, spiselige planter. Den salte vind, tidevandet, den næringsrige marskjord og vadehavet skaber naturlig grobund for en lang række særegne planter. På denne tur får du den helt særlig oplevelse det er, at sanke og smage årstidens urter på strandengen omgivet af rigt fugleliv, horisont og højt til himmelen. Vores erfarne naturguider introducerer planterne for dig, og giver dig fortællingen om, hvordan urterne i generationer har givet smag og næring til egnens måltider og ikke mindst urtesnaps. Når vi sanker vilde planter, respekterer vi naturen og sanker bæredygtigt. Vi tager derfor aldrig mere med fra strandengen hjem, end vi kan have i vores hat eller en lille stofpose. Vi tager fra strandengen tilbage på Højergård, hvor du med en engageret madguide, får lov at tilberede en frokost hvor nogle af de urter du har sanket indgår. Resten kan du tage med hjem og prøver kræfter med i dit eget køkken.

Højer Pølser

Overalt i Danmark kender man sønderjyske slagtervarer og pølser, for sønderjysk slagterhåndværk er lig med kvalitet. Mange opskrifter er gået i arv gennem generationer og har rødder i Tyskland, hvor særlige regler for renhed og indholdet af kød har været gældende i århundreder. Det gælder også Højer Pølser fra 1897, der er ejet af den samme familie i fire generationer og vel nok Danmarks mest præmierede slagterhåndværkere. Virksomheden har vundet over 300 medaljer ved konkurrencer i ind- og udland og modtaget et hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi. Vi går i køkkenet sammen med slagtersvendene og lærer at lave pølser med de originale ingredienser fra Højer Pølser.

Vidåen og Vadehavet på cykel

Brug lånecyklerne og oplev Vidåens udløb i Vadehavet og se bygningsværket Vidåslusen og forstå dens vigtige funktion. Oplev måske den smukkeste solnedgang over Vidåen du har set i mange år.

Rundtur på Rømø med guide

Rundtur på Rømø hvor vi blandt andet besøger Lakolk strand, Kommandørgården og Tønnisgård Naturcenter hvor vi skal høre om Rømø historie og storhedstiden som hvalfangere. Mange mænd på Rømø tog på hvalfangst i ishavet ved Østgrønland og Svalbard i en periode på ca. 200 år fra 1660-1860. De fleste sejlede på tyske og hollandske skibe, og flere af dem tjente rigtig mange penge som kaptajn, styrmand eller harpunerer på skibene. Kaptajnerne blev kaldt kommandører, og derfor er der stadig flotte kommandør-boliger på Rømø, hvor ejerne ikke var bange for at skilte med den nyvundne rigdom. Hvalfangstens storhedstid toppede omkring 1770, hvor der skulle have været omkring 40 kommandører eller pensionerede kommandører på Rømø. Hvalfangerne tog nogle gange hvalernes kæbeben med tilbage til Rømø, hvor de brugte dem som erstatning for træ som byggemateriale. Der står stadig et hegn fra 1772 lavet af hvalben i Juvre.

Se programmet for opholdet her

Arrangementer til dig