Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Kochs Tinghus - Italiensk skønhed i Store Heddinge

tirsdag den 31. januar kl. 14:30 - 16:00
Algade 8, 4660 Store Heddinge
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Om de modebevidste italienere siges det ofte, at deres stil er sofistikeret og elegant - skabt af kvalitetsmaterialer og fine kombinationer af klassiske og ekstravagante elementer. Det samme kan siges om Kochs Tinghus i Store Heddinge; en italiensk skønhed fra 1838 med imponerende hamburgfuger, antikke søjlepartier og murflader i florentinsk renæssancestil. 

På Nytorv i Store Heddinge skruer vi tiden tilbage til 1838, når vi besøger et af de første historicistiske rådhuse i Danmark, Kochs Tinghus. I dag er huset ikke længere tinghus, men elegancen er lige så slående som for 181 år siden.

Her hviler en række smukke rundbuede vinduer på en bred hvidmalet gesims. Her fremstår den pudsede mur i stueplan med øget tyngde – et virkemiddel kendt fra 1500-tallets Italien. Her giver gedigne teglsten og fremtrædende hamburgfuger husets førstesal en særlig lethed og stoflighed, og her leder et smukt bemalet loft med fabeldyr og frugtmotiver tankerne mod sydligere himmelstrøg.

Huset er tegnet af kgl. bygningsinspektør Jørgen Hansen Koch - en af flere talentfulde elever af klassicisten C.F. Hansen. I den danske arkitekturhistorie repræsenterer huset et vigtigt pejlemærke. Det er nemlig et af de allerførste eksempler på overgangen fra den nyklassicistiske stil til historicismen med den mere frie brug af historiske stilarter.

Det kan alt sammen nærstuderes, når vi sammen med restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen besøger Kochs Tinghus, som regnes for at være et af de sidste rådhuse, der blev opført inden enevældens afskaffelse.

Rådhuset ligger på torvet i den lille købstad Store Heddinge. Sammen med den ottekantede Sankt Katherina Kirke, hører rådhuset blandt byens fremmeste bygninger. Rådhuset er købt og restaureret af Realdania By & Byg i 2011-2013 og er i dag lejet ud til Stevns Kommune. Læs mere her

Onlinerundvisning
Hvis du ikke har mulighed for at møde fysisk op, kan du også tilmelde dig online-rundvisningen her.

Program
Vi mødes vi på Nytorv foran Kochs Tinghus. Restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen indleder sin fortælling om bygningen og arkitekten. Derefter går vi idenfor, hvor vi skal se vestibulen, rådssalen, tingstuen og tagetagen, og vi hører om den gamle arrest, som celledørene med glughuller i fortsat vidner om.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Tilgængelighed
På husets bagside er der skabt niveaufri adgang. Inde i huset er der elevator. Dog er loftet og enkelte rum i stueetagen ikke tilgængelige. Ønsker du at benytte dig af den niveaufriadgang, eller har du spørgsmål om tilgængelighed, så kontakt os på tlf. nr.: 70 11 06 06 eller mail klub@realdaniabyogbyg.dk 

Arrangementer til dig