Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

ONLINE: Odense Adelige Jomfrukloster

torsdag den 12. oktober kl. 13:00 - 14:00
Online,
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Se med hjemmefra, når vi kigger ind bag de massive munkestensmure midt i Odense, som gemmer på et overflødighedshorn af farver og fortællinger. Adelskvinden Karen Brahe stiftede i 1716 et jomfrukloster i den tidligere bispegård fra 1504. Indenfor er der mere end 50 spraglede, sale, værelser og gange med historiske lag og farver, som er bevaret. Træværk med dekorationsbemalinger fra 1700- og 1800-tallet, historiske tapeter, pejse stuklofter, panelværker, døre og gulve.

Normalt er der ikke adgang for offentligheden. Men nu kan du komme ind og opleve det enestående hus og høre om både arkitekturen, hvordan huset er bevaret og et udvalg af mennesker, der gennem tiden har været i huset - fra den stridbare skomagersøn, der blev bisp, Jens Beldenak til den følsomme eventyrdigter H.C. Andersen. 

I mere end 250 år havde ugifte adelsfrøkener deres gang i jomfruklostret, hvor de også nød godt af det omfangsrige bibliotek, som Karen Brahe oprettede. I dag er fodtrin fra forskere og ansatte på Syddansk Universitet, som lyder i de mere end 50 spraglede sale, værelser og gange.

H.C. Andersen, som havde sin gang i huset i midten af 1830’erne, fik en stor beundrerinde. Digteren skrev i et brev: ”En gammel klosterfrøken Schleppegrell, vist henved 60, sværmer for mig, hun er næsten forliebt! I dag er jeg inviteret til hende i klostret. Se, de gamle, kan jeg nok få! De se på det solide, men de unge! Ak, var man dog meget smuk, eller meget rig! O Gud bevares!”

Det er blevet kaldt ”Danmarkshistoriens største restaureringsprojekt”. Fem år tog det, før arkitekter, konservatorer og håndværkere i 2013 kunne erklære det 500 år gamle Odense Adelige Jomfrukloster for færdigrestaureret. Til gengæld var det et hus, hvis mangfoldige historie skinnede igennem i hvert et rum, hver en krog og hver en detalje, da Realdania By & Byg erhvervede klosteret i 2008.

Kom med restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen fra kælder til kvist, og hør flere anekdoter fra husets 500 år lange historie som både bispegård, kongens gård, adelsgård og jomfrukloster. 

Glæd dig til at opleve:

- Arkaderummet og vintersalen
- Karen Brahes bibliotek
- De imponerende trapperum med marmoreringer og udskårne balustre
- Krydshvælvede kælderlofter fra senmiddelalderen
- Originale renæssancedøre
- Utallige historiske tapeter, vægmalerier og stuklofter

Program
Restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen indleder med at vise, hvordan du kan aflæse 500 års bygningshistorie i facaderne på jomfruklostret, og herefter kommer vi rundt i en række udvalgte sale, kældre og rum på rundvisningen, som tager cirka en time.

Sådan deltager du
På dagen for rundvisningen modtager du et link, som rundvisningen bliver streamet på. Vi sender live den 11. april kl. 13:00 til 14:00. Udsendelsen kan ses af tilmeldte i 24 timer efter rundvisningen er afsluttet. 

Mener du ikke at have modtaget linket til rundvisningen?
Eller har du andre spørgsmål, så kontakt os på klub@realdaniabyogbyg.dk eller ring 70 11 06 06.

Om Odense Adelige Jomfrukloster
Jomfruklosterets historie går helt tilbage til 1504, hvor det blev opført som bispegård. Realdania By & Byg erhvervede ejendommen, som er en af landets bedst bevarede middelalderbygninger, i 2008 og gennemførte frem til 2013 det, der er blevet kaldt ”Danmarkshistoriens største restaureringsprojekt”. I dag anvendes ejendommen af Syddansk Universitet, herunder H.C. Andersen Centret, som bedriver kulturformidling og forskning inden for H.C. Andersen-studier.

Læs mere her

Arrangementer til dig