
Hvordan levede man et ærbart liv som ugift adelskvinde, hvis man ikke kunne finde en egnet ægtefælle? Fra 1700-tallet og et pænt stykke ind i 1900-tallet var en af mulighederne at flytte ind i det adelige jomfrukloster midt i Odense, indtil man måske var heldig at finde et godt parti. Men livet i klosteret var ikke lutter lagkage.
Adelskvinden Karen Brahe stiftede i 1716 et jomfrukloster i Odense, der skulle være en slags kollektiv for ugifte adelsfrøkener. Det var dog langt fra et kollektiv, som vi kender det, med flippere, frihed og frisind.
Frøkenerne var underlagt en række strenge krav: De skulle være rettroende, deltage i morgen- og aftenbøn, og de måtte ikke forlade klosteret uden priorindens tilladelse. Frøkenerne skulle være tilbage, når porten blev lukket, om sommeren kl. 21, om vinteren kl. 16. De måtte godt forlove og gifte sig – blot de ikke blev forlovet hemmeligt!
H.C. Andersen, som havde sin gang i huset i midten af 1830’erne, fik en stor beundrerinde. Digteren skrev i et brev: ”En gammel klosterfrøken Schleppegrell, vist henved 60, sværmer for mig, hun er næsten forliebt! I dag er jeg inviteret til hende i klostret. Se, de gamle, kan jeg nok få! De se på det solide, men de unge! Ak, var man dog meget smuk, eller meget rig! O Gud bevares!”
Følg med hjemmefra, når restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen viser huset frem fra kælder til kvist, og hør flere anekdoter fra husets 500 år lange historie som både bispegård, kongens gård, adelsgård og jomfrukloster.
Program
Realdania By & Byg Klubben byder velkommen. Arkitekt Dorthe Bendtsen viser rundt på klostret. Der er mulighed for at stille spørgsmål undervejs. Arrangementet tager ca. 60 min.
Hvis du i stedet gerne vil deltage i den fysiske rundvisning, kan du tilmelde dig her.