Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

Senbarok i Digegrevens Hus

tirsdag den 1. oktober kl. 13:00 - 14:00
Vestergade 9, 6270 Tønder
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Går man en tur i Tønder, vil man hurtigt opdage flere smukke, næsten palæagtige bygninger især i hovedgaden, hvor de velhavende forretningsmænd under byens storhedstid i sidste halvdel af 1700-tallet levede og tjente godt på handlen med kniplinger, korn og kvæg.

Mange brugte deres rigdom på at bygge prægtige huse, heriblandt Tønder-borgeren Carsten Richtsen, der kom til at spille en betydelig rolle for byen - dels som borgmester og dels gennem stor velgørenhed overfor byens fattige. Richtsen fik i 1777 opført det lille hus i Vestergade med tilnavnet “Digegrevens Hus”, opkaldt efter en senere ejer, digegreven Bendix Todsen.

Huset og det tilhørende baghus udgør et enestående eksempel på dansk senbarok og har karakteristika unikke for tiden og egnen: Portaler, døre og interiør er rigt ornamenteret. Svungne detaljer og rocailler (asymmetriske ornamenter der ligner muslingeskaller) dominerer gavlkviste og indgangspartier. Samtidigt fremstår husets murværk råt og ubehandlet, hvilket peger tilbage mod tidligere tiders byggeskik.

Program
Kl. 13.00 Restaureringsarkitekt Jørgen Ganshorn viser rundt i Digegrevens Hus og fortæller om ejendommens historie og Realdania By & Bygs restaurering, der indebar både sikring af husets mange unikke detaljer og transformation af bindingsværkshuset i baghaven til et moderne kontormiljø. Stenhugger Thomas Neumeyer, som udførte stenhuggerentreprisen på Digegrevens Hus, supplerer.
Kl. 14.00 Arrangementet slutter.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Digegrevens Hus
Den fredede ejendom består af to bygninger: Forhuset fra 1777 og et pakhus opført i 1779. Selve navnet "Digegrevens Hus" fik huset først senere, da en ny ejer, Bendix Todsen, kom til. Han fik titlen digegreve i 1876. Digegrevens Hus er i dag udlejet til Tønder Kommune.
Læs mere her

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her