Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Oluf Bagers Mødrene Gård - købmænd, konger og kulgrosserere

torsdag den 17. august kl. 17:00 - 18:30
Nørregade 29, 5000 Odense
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Han lånte penge til kongen, bedrev handel i Nederlandene og byggede stort i Odense. Kom med indenfor i købmandsgården bygget i 1586 af en af byens rigeste mænd i renæssancen: Købmanden Oluf Bager. På rundvisning fra kælder til kvist hører du om det historiske hus, hvordan det er restaureret og beboere, der gennem tiden har sat sine spor.

Verdenshandlen voksede, borgerkrigen Grevens Fejde og reformationen i 1536 lå i fortiden. Nye eksotiske varer som kanel, kaffe og silke kom til landet. Priserne på danske stude og korn var gunstige, og det var gode tider for de danske købmænd i anden halvdel af 1500-tallet. Var man både dygtig og heldig, kunne man skabe sig en formue. Odense-købmanden Oluf Bager var begge dele. Og blev en af byens rigeste mænd. En del af formuen blev sat i storslåede byggerier, som Oluf Bagers Mødrene Gård.

Tag med til Nørregade i Odense og kom rundt i det stemningsfulde hus, der er en af byens ældste verdslige bygninger og i dag bliver brugt til butik, restaurant og kontor for Realdania By & Byg i Odense. Undervejs hører vi om bygningens historie, købmanden Oluf Bager og bliver introduceret til Realdania By & Bygs arbejde med at bevare den fredede ejendom.

Oluf Bagers Mødrene Gård
Huset "Oluf Bagers Mødrene Gård" er et af få tilbageværende fornemme byhuse fra renæssancen. Det er samtidig et minde om en epoke i Odenses historie, hvor driftige købmænd som Oluf Bager gav byen dens fremskudte plads i kredsen af danske provinsbyer.

Gården består af et stenhus mod gaden med et tilhørende baghus i bindingsværk med smukt udskårne rosetter. Oluf Bager lod huset opføre oven på resterne af en gård, der tilhørte hans mors slægt - deraf navnet 'Mødrene gård'. I kælderen kan vi stadig se spor efter det tidligere hus.

Baghuset - det gule pakhus - er opført i slutningen af 1700-tallet, og bygningen er siden 1586 blevet udvidet og ombygget mange gange. Oluf Bagers Mødrene Gård har haft en omskiftelig tilværelse som herskabsbolig, embedsbolig og købmandsgård, men står i dag i store træk som ved opførelsen. Ejendommen er fredet og rummer mange fine detaljer indenfor.

Program
Vi mødes i gården - men går hurtigt indenfor. Historiker og teamleder i Realdania By & Byg, Troels Jeppesen, viser rundt og fortæller om Oluf Bagers Mødrene Gård. Vi slutter af med en kop kaffe.

Tilgængelig
Arrangementet er ikke egnet for kørestolsbrugere eller dårligt gående

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Parkering
Der er ikke parkering dikrete på ejendommen. 

Om Oluf Bagers Mødrene Gård
Realdania By & Byg købte ejendommen i 2003 og restaurerede den. Fra 2005 har Oluf Bagers Mødrene Gård været kontor for Realdania By & Byg i Odense. 
Læs mere om bygningen her Oluf Bagers Mødrene Gård

Tilgængelighed
Arrrangementet er ikke egnet for kørestolsbrugere eller dårligt gående.

Arrangementer til dig