Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Hovedværker – SAS Royal Hotel

torsdag den 6. oktober kl. 14:00 - 14:45
Hammerichsgade 1, 1611 København
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I 2022 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen, Jørn Utzon og Karen & Ebbe Clemmensen, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Èt af disse er arkitekt Arne Jacobsens SAS Royal Hotel midt i København.

SAS Royal Hotel "placerer sig i kraft af en sofistikering af detaljer, farveholdning og rasteret i curtain wall'en i den globale elite. SAS-bygningens jadebetonede superblok, som på magisk svævende vis eksisterer i overblændinger mellem krystallinsk skarphed og drivende skyer". Således skriver Carsten Thau og Kjeld Vindum i kæmpeværket ’Arne Jacobsen’ skyskraberen mellem Vesterport og Hovedbanegården i København.

Hotellet blev opført i 1960, hvor luftfartstrafikken rigtig havde fået luft under vingerne. Det blev opført i den internationale stil, som Jacobsen var tiltrukket af, og udmærker sig ved sin abstraktion, den serielle regularitet og den stramme formskematik.

Det var dog ikke alle, som straks elskede den grålige kæmpe. En spøgefuld samtidig kritiker navngav den ’hulkortet’, og lod dermed en reference til tidens EDB-formåen stå tilbage.

SAS Royal Hotellet er verdens første designerhotel med møbler som Svanen, Ægget og Dråben tegnet specifikt til formålet. Møblerne, der i dag hører til blandt klassikerne, prægede hotellet fra foyer til penthouseetage. Til værelsernes indretning fandt Jacobsen inspiration i byens farver – kirketårnenes kobbertage, de røde murstensbygninger og de grønne nuancer fra træer og parker.

I dag står endnu ét værelse, nummer 606, tilbage med sin helt oprindelige indretning. Det er en af verdens mest fotograferede hotelsuiter. Oplev værelse 606, nyd en drink i loungen og hør mere om Arne Jacobsen i selskab med Realdania By & Byg Klubben.

Arne Jacobsen tegnede SAS Royal Hotellet, mens han boede i sit smukke rækkehus, Strandvejen 413, i Klampenborg. I den smalle tegnestue i husets kælder sad han og hans ansatte tæt pakket og udviklede nogle af arkitektens største og mest prestigefyldte værker. Nogle gange skulle der mere albuerum til, fx da Arne Jacobsen skulle formgive Svanen. Denne blev udviklet 1:1 i husets garage. I dag ejes huset af Realdania By & Byg.

Program
Velkomst ved Realdania By & Byg Klubben.
Herefter tager hotellets egne værter ordet og giver en introduktion til bygningen. Gruppen deles i to; den ene halvdel bevæger sig op i loungen på 1. sal, hvor der er lidt at drikke samt en fortælling om hotellet og manden bag. Den anden gruppe går direkte til værelse 606, der endnu står som ved hotellets opførelse.
Turen tager 45 min.

Mødested: Foyer

Tilgængelighed
Hotellet er tilgængeligt for alle.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan max. købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Særlige bemærkninger
Prisen inkluderer en forfriskning.

Arne Jacobsen i Realdania By & Bygs samling
Realdania By & Byg ejer alle de tre huse, som Arne Jacobsen opførte til sig selv. Det første hus på Gotfred Rodes Vej fra 1929/1931, det andet hus på Strandvejen 413 fra 1951 og hans sommerhus på Sjællands Odde fra 1938. 

Arrangementer til dig