Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Foredrag: Barokkens hofarkitekt Lauritz de Thurah

tirsdag den 16. januar kl. 16:30 - 18:00
Jarmers Plads 2, 1551 København V
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Hofbygmester Lauritz de Thurah var Danmarks mest betydningsfulde arkitekt i barokken. Fordyb dig i den opulente og svulstige epoke, når vi sætter fokus på arkitekten, hans samtid og hans værker i selskab med arkitekt, dr.phil. Peter Thule Kristensen, der i 2023 udgav monografien ’Lauritz de Thurah – Barokkens arkitektur og verdensbillede’.

Derfor skal du høre foredraget:

  • Du bliver bedre bekendt med barokkens hofarkitekt nr. 1.
  • Du får indsigt i stilen barok, som prægede 1700-tallets samfund.
  • Du får en dybere forståelse for nogle af de væsentligste danske arkitektoniske værker fra 1700-tallet.

Lauritz de Thurah (1706-1759) var en af Danmarks mest betydningsfulde arkitekter i barokken. Blandt hans hovedværker er: Eremitageslottet, Det Gule Palæ i Roskilde, slottet Hirschholm – også kaldet Nordens Versailles og mange flere.

I 2023 udgav arkitekt, dr.phil. Peter Thule Kristensen et storværk om den bemærkelsesværdige arkitekt. Bogen belyser barokken i bred forstand og dykker ned i både hofkultur, havekunst og arkitekturen generelt.

Til foredraget kommer du helt tæt på Thurahs sansemættede og sammensatte arkitektur og på hans rolle som toneangivende arkitekturhistoriker, topograf, embedsmand, militærmand og fornyer af arkitekturopfattelsen i enevældens Danmark.

Peter Thule Kristensen og Lauritz de Thurah
Peter Thule Kristensen er professor, dr.phil., Ph.d. og M.Arch. ved institut for arkitektur og design på det Kgl. danske akademi. Han har udgivet en række storværker om dansk arkitektur og arkitekturhistorie.

Et af de værker som Peter Thule Kristensen nævner i sin bog om Lauritz de Thurah, er Det Harboeske Enkefruekloster i København. Lauritz de Thurah gav i midten af 1700-tallet klostret sin nuværende senbarokke skikkelse med brede trapper og svulstige paneler. Klostret ejes i dag af Realdania By & Byg, og indgår i samlingen af væsentlige historiske ejendomme.

Ligesom Peter Thule Kristensen kunne Lauritz de Thurah skrive ’arkitekturhistoriker’ på sit imponerende cv – endda Danmarks første. Thurahs forfatterskab er omfattende; det samme er Peter Thule Kristensens. Og begge har de været med til at berige deres samtid med viden og forskning i dansk bygningskunsts historie.

Fotos venligst udlånt af Peter Thule Kristensen. Fotograf Anders Sune Berg.

Program
Arkitekt, dr.phil. Peter Thule Kristensen fortæller om Lauritz de Thurah og dansk barok. Foredraget varer halvanden time, og Realdania By & Byg Klubben serverer kaffe undervejs.


Parkering
Det er ikke muligt at parkere bilen på ejendommen. Vi anbefaler offentlig transport. Jarmers Plads 2 ligger meget tæt på både hovedbanegården, Nørreport og Vesterport. 

Tilgængelighed
Jarmers Plads 2 er tilgængelig for alle. Vi vil dog gerne på forhånd vide, om du har særlige behov ift. mobilitet. Det giver os bedre mulighed for at hjælpe. 

Arrangementer til dig