Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Ambergs Tinghus og pionérbyen Esbjerg

onsdag den 21. september kl. 13:00 - 15:30
Torvegade 45, 6700 Esbjerg
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Hvordan ser ukueligt gåpåmod og vedholdenhed ud, hvis det skal udtrykkes i mørtel og tegl? I Esbjerg er svaret ”Ambergs Tinghus” - opført af esbjergenserne i 1892 efter 15 års kamp og placeret i en by, der er drevet af vaskeægte pionerånd. Få hele historien om byen, tinghuset og arkitekturen på rundvisning og byvandring.

På byvandring gennem Esbjerg, der er Danmarks yngste købstad fra 1868, hører du om byens fødsel og dens gamle bygninger samt om, hvordan byen udviklede sig eksplosivt og fik store danske arkitekters opmærksomhed. Esbjerg Havn blev anlagt i 1868, og herefter voksede den nye by eksplosivt. I dag er det en af landets største. Datidens foretrukne stil var historicisme, og denne svulstige stilart har sat sit tydelige præg på byen. 

Efterfølgende kommer du ind i byens gamle ting- og arresthus, der blev restaureret og nyindrettet af Realdania By & Byg 2013. Arkitekt Dorthe Bendtsen viser Ting- og Arresthuset frem og fortæller om bygningens historie, om stilen og om restaureringen. Glæd dig også til at se arresten, der i 2013 endnu stod som i 1947, da lyset blev slukket, og bygningen forladt. I dag er den nyindrettet til kontorer.

Lær mere om Esbjergs bygningskultur
Esbjerg Museum sætter i dette efterår særlig fokus på byens arkitektur og historie gennem udstillingen ’Esbjerg - Alletiders bygningskultur’. Udstillingen sætter fokus på byens kultur- og bygningshistorie.

Program
Realdania By & Byg byder velkommen til gæsterne samt til Esbjergs Museum omviser, der tager gæsterne med på en guidet byvandring. Turen varer en time. Herefter er det en kort pause. Og så begynder rundvisningen i Ambergs Ting- og Arresthus med arkitekt Dorthe Bentsen. Rundvisningen varer en time.

Mødested: Foran Esbjerg Museum - hoveddøren

Tilgængelighed
Byvandringen såvel som rundvisningen i Ting- og Arresthuset kan være en udfordring for dårligt gående.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan max. Købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Ambergs Ting- og Arresthus
Esbjergs ting- og arresthus er tegnet af arkitekt H.C. Amberg i 1892 og består af et forhus og et baghus. Huset repræsenterer afslutningen på de mange råd-, ting- og arresthusbyggerier, som skød op over hele Danmark i anden halvdel af 1800-tallet, og står i dag som et kraftfuldt udtryk for den udvikling som byen Esbjerg gennemgik omkring 1900-tallet. Læs mere om Ambergs Ting- og Arresthus

Arrangementer til dig