Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Hovedværk: Jørn Utzons Fredensborghuse

onsdag den 1. maj kl. 14:00 - 16:00
Bakkedraget 43, 3480 Fredensborg
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Fredensborghusene fra 1963 er tegnet af arkitekt Jørn Utzon som en samlet bebyggelsen af mindre huse med inspiration fra kinesisk og japansk arkitektur. Bebyggelsen udmærker sig ved integrationen af natur og arkitektur. Kom til foredrag om og rundvisning i de fredede huse.

Derfor skal du med indenfor:

  • Du oplever mesterværket: Fredensborghusene 
  • Du bliver klogere på den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon og hans arkitektur.  
  • Du får indblik i et kapitel af dansk arkitekturhistorie, som har præget arkitekter og dansk byggestil i årtier.

Fredensborghusene er en bebyggelse af små enfamiliehuse. Husene ligger i klynger, som slynger sig efter landskabets karakter. Naturen er trukket helt ind mellem de små huse, og derved opstår et smukt samspil mellem den fælles, vilde natur og det private, anlagte gårdrum.

Husene er opført i gule sten og har gult tag. De står som små enheder, der er bygget sammen og med hvert sit private uderum. Fredensborghusene består af to hustyper; en rækkehusbebyggelse og en samling gårdhavehuse. Til bebyggelsen hører et fælleshus med møbler af Utzon samt et museum.

Fredensborghusene blev fredet i 1987. De repræsenterer den berømte arkitekts tilgang til sit fag og hans inspiration fra bl.a. kinesisk og japansk arkitektur. De er samtidig udtryk for en jordnær og hverdagspræget arkitektur sammenlignet med arkitektens mesterværk, Sidney Operahus, som stod færdig samme år.

Romerhusene i Helsingør
Med Romerhusene i Helsingør fik den store danske arkitekt Jørn Utzons for første gang mulighed for at realisere sine ideer om en samlet bebyggelse af gårdhavehuse. Fredensborghusene er Jørn Utzons andet forsøg.

De 60 gårdhavehuse blev organiseret i klynger tilpasset det bakkede landskab og opført i gul mur for en enensartet fremtoning. I 2011 købte og restaurerede Realdania By & Byg ét af disse Romerhuse, som eksempel på en tidligt tæt-lav-bebyggelse.

Realdania By & Byg Klubben besøger Fredensborghusene, fordi de ligesom Romerhusene afspejler Jørn Utzons tilgang til arkitektur, hans stil og hans bidrag til udviklingen af dansk arkitektur og plads i dansk arkitekturhistorie.

Program
Velkomst ved Realdania By & Byg Klubben. Herefter fortæller en repræsentant fra Fredensborghusene om stedet, byggeriet og historien ved et foredrag i Fælleshuset. Så går turen til både et rækkehus og et gårdhavehus, hvor beboere inviterer indenfor. Vi slutter af med kaffe og kage. Arrangementet varer ca. to timer. 

 


Tilgængelighed
Foredraget er for alle, mens besøgene i de to huse kan være en udfordring for brugere af kørestole eller rollatorer.

Mødested
Fælleshuset, Bakkedraget 43. Se på kort Fælleshuset

Parkering og transport
Der er parkeringspladser i området ved Fælleshuset. Vi opfordrer til, at man tager størst muligt hensyn til områdets beboere. 

Ankommer man med tog, er der ca. 15 min. Gang fra Fredensborg Station til Fælleshuset.

Arrangementer til dig