Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

EKSTRA - Gelsted under restaurering

onsdag den 29. marts kl. 13:00 - 14:00
Banevolden 4, 5591 Gelsted
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Nye vingetagsten pryder den gamle station mellem Odense og Middelfart, og den 112 år gamle bygning er igen helt tæt. Alle hovedbygningens vinduer er afrenset, rammerne repareret og malet, og ruderne er kittet. Nu arbejdes der indenfor og i det lille gårdrum mellem lagerbygning og hovedbygning. Kom tæt på den igangværende restaurering.

Udenfor er stilladset væk. Indenfor har farvekonservatorerne afprøvet forskellige farver og vægge er blevet gennembrudt, mens gårdrummet er ved at blive omdannet til en lille gårdhave. Kom med Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Per Troelsen rundt i den klassiske fynske stationsbygning, som stop for stop er på en rejse fra forladt til fremtidssikret.

Undervejs kommer vi igennem ventesal, lokalerne i stueetagen, stationsforstanderens lejlighed på første sal og gårdrummet, mens Per Troelsen fra rum til rum fortæller om restaureringen. 

Stilen og stemningen skal så vidt muligt bevares, og målet er, at bygningen i store træk skal stå, som da DSB’s chefarkitekt, Heinrich Wenck, tegnede den i 1908. Samtidig skal husets energiforbrug reduceres mest muligt, når bygningen igen skal tages i brug. I det indre skal den tidligere stationsbygning nyindrettes, så den i fremtiden kan bruges til bolig og erhverv.

Program
13.00 Rundvisning ved arkitekt og projektleder Per Troelsen
14.00 Arrangementet slutter

Porten til verden
Gelsted Station på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart er opført i 1911 og er et meget intakt/velbevaret eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Den igangværende restaurering skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden.

Da stationsforstanderen i 1911 kunne åbne dørene til den nye stationsbygning, der er tegnet af DSB’s chefarkitekt Heinrich Wenck, blev Gelsted en del af det stadigt mere fintmaskede net af stationer, som skød op over hele landet i tiden fra 1860’erne til 1920’erne. På perroner over hele landet blev der læsset med Lurpak, bacon og forarbejdede varer, som blev sendt til byerne eller ud i verden. Jernbanerne var med til at sikre succesen for både andelsbønder og fabrikanter og forbandt Danmark med verden på en måde, der ikke var set før.

Mødested
Vi samles foran hovedindgangen.

Parkering / find vej
Der er parkeringsplads ved huset. Du kan tage toget til arrangementet :-)

Tilgængelighed
Arrangementet er ikke egnet for dårligt gående. 

 

Arrangementer til dig