Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Stationsbygningen i Gelsted

Stationsbygningen i den vestfynske by Gelsted er indbegrebet af en klassisk dansk stationsbygning, opført i 1911, da jernbanebyggeriet i Danmark var på sit højeste og nye stationsbygninger skød op over hele landet.

Af: Lene Floris og Realdania By & Byg (2023)

199,00 kr.

På jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart er Gelsted Station stadig en aktiv, men i dag selvbetjent station. Den historiske stationsbygning fra 1911 indgår ikke længere i banedriften, men dens slægtskab med dansk jernbanehistorie tydeligt.

Stationen er et helstøbt eksempel på de hundredvis af stationsbygninger, som i årene omkring år 1900 blev opført over hele landet, efter en veldefineret bygningstypologi, udviklet af DSB-arkitekten Heinrich Wenck.

Den typiske stationsbygning bestod af en hovedbygning i to etager med ventesal og billetkontor i stueetagen, stationsforstanderbolig på første sal, en lagerbygning og en delvist åben mellembygning til de ventende passagerer.

I 2021 købte Realdania By & Byg stationsbygningen, og efter to års restaurering er bygningen og dens kulturhistoriske værdier bevaret.

I bogen fortælles historien om stationsbygningens arkitektur og byggestil, om livet i og omkring bygningen gennem generationer og om Realdania By & Bygs restaurering.

Allerede klubmedlem?

Klubbens medlemmer handler altid til klubpris.

Skal du være med i vores arkitekturklub?

Eksklusive arrangementer i hele Danmark, kun 199 kr. om året.

Bliv medlem