Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Bertel Udsens eget hus i Lyngby

I denne bog tegner Bertel Udsens mangeårige og nære ven, arkitekt Finn Monies, et billede af dét hus, som denne ”far til 300 enfamiliehuse”, byggede til sig selv og sin familie, og et billede af den historiske og arkitektoniske sammenhæng, som Bertel Udsen var en del af. For ganske vist var arkitekten Bertel Udsen på én og samme tid både et produkt af sin tid og forud for sin tid, men samtidig var han også den familiefar, der ville skabe de bedste rammer for sin familie. Og det gjorde han med huset på Bjælkevangen 15 i Lyngby, som han byggede i 1956 og boede i frem til sin død.

Af: Finn Monies

59,00 kr.

”300 enfamiliehuse har mistet deres far”. Sådan skrev Politikens arkitekturanmelder Henrik Sten Møller, da han i 1992 satte sig til tastaturet for at skrive nekrologen over den danske arkitekt Bertel Udsen, som i en alder af 74 år for sidste gang havde lagt blyanten fra sig. Og karakteristikken kan næppe være mere rammende.

Bertel Udsen er blandt de danske arkitekter, der har opført det største antal enfamiliehuse. Landet over kan en lang række familier hver dag glæde sig over, at de med deres hus er en del af Bertel Udsen-fællesskabet og dermed en del af de overvejelser, som en dansk arkitekt gjorde sig længe før mange andre. Bertel Udsen var i mange år en enlig svale i arkitekturens landskab. Med sine tanker om åben plan, rummelighed, smidighed og oplevelsesrigdom var han med til at bane nye veje for enfamiliehuse i Danmark. Han skabte med sin arkitektur en ny form for kontakt mellem husenes beboere og mellem inde og ude. I denne bog tegner Bertel Udsens mangeårige og nære ven, arkitekt Finn Monies, et billede af dét hus, som denne ”far til 300 enfamiliehuse”, byggede til sig selv og sin familie, og et billede af den historiske og arkitektoniske sammenhæng, som Bertel Udsen var en del af.

For ganske vist var arkitekten Bertel Udsen på én og samme tid både et produkt af sin tid og forud for sin tid, men samtidig var han også den familiefar, der ville skabe de bedste rammer for sin familie. Og det gjorde han med huset på Bjælkevangen 15 i Lyngby, som han byggede i 1956 og boede i frem til sin død. I 2001 købte Realdania Bertel Udsens hus for at sikre en lille, men væsentlig del af Danmarks arkitektoniske kulturarv og for dermed at kunne udbrede kendskabet til god arkitektur og godt bygningshåndværk. I 2003 overtog Realdania By & Byg huset.

Allerede klubmedlem?

Klubbens medlemmer handler altid til klubpris.

Skal du være med i vores arkitekturklub?

Eksklusive arrangementer i hele Danmark, kun 199 kr. om året.

Bliv medlem