Rosenhuset er skabt i 1913 som topmoderne kontorhus for Tuborg og indhyllet i et allegorisk skønvirke-univers baseret på ølbrygning. Rosenhuset rummer fortællingen om en virksomhed, om en arkitekt, om en stilretning og om dansk arkitektur ved århundredeskiftet.
RUNDVISNING kl. 9.30 / 11.30 / 13.30 - SE UNDER "TIDSPUNKT"
Derfor skal du med indenfor:
- Du oplever et gesamtkunstværk i skønvirke-stil.
- Du får indsigt i husets historie, arkitektur og restaurering.
- Du bliver klogere på virksomheden Tuborg og datidens moderne kontorhus.
Rosenhuset er opkaldt efter arkitekten Anton Rosen. Rosen var skønvirkestilens fremmeste danske arkitekt. Han var inspireret af moderne, internationale strømninger og havde samtidig en dyb passion for al håndværk og en stor forståelse for materialer.
Rosenhuset blev opført med både centralvarme, rørpost-system og telefoncentral. Husets konstruktion er udført med præfabrikerede betondragere. Samtidig er huset et forunderligt allegorisk univers med sirlige bemalinger, mytiske væsner og varme materialer som uld, mahogni og natursten.
Rosenhuset er et væsentligt værk i den periode i dansk arkitekturhistorie kendt som skønvirke med slyngede ornamenter og sammensatte facader. Det er opført i 1913 og indtager en markant plads i dansk erhvervsbyggeri. Sådan så en moderne virksomhed ud før første verdenskrig.
Et gesamtkunstværk
Da arkitekt Anton Rosen skabte Rosenhuset for Tuborgs Fabrikker, skabte han ikke blot en ramme men en helhed; et gesamtkunstværk. Og temaet, det var øl! Humleblomster, bygaks og rislende vand pryder alt fra vægbemalinger til træskærerarbejde, fra messingbeslag til betonkonstruktion.
Administrationsbygningen for Tuborgs Fabrikker blev opført i 1913 og var kontorhus med det formål at ’brande’ Tuborg som en moderne virksomhed. Ristene, som sendte varmen fra det centrale varmesystem rundt i huset, blev prydet med årstallet 1913, mens de støbte betonelementer fik indarbejdet bogstaverne TF for Tuborgs Fabrikker.
Da Realdania By & Byg købte Rosenhuset i 2007, var skønvirke-huset næsten forsvundet i plastikmaling og nedhægte lofter. I dag er gesamtkunstværket rekonstrueret og sikret en ny fremtid. Det hele begyndte med en skotøjsæske med gamle fotos...
Program
Arkitekturhistoriker og projektleder i Realdania By & Byg, Astrid Weiss, viser rundt i det store hus og fortæller om restaureringen og husets historie.
Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.