Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Gelsted Station – sidste stop på restaureringsrejsen

onsdag den 31. januar kl. 15:30 - 16:30
Banevolden 4, 5591 Gelsted
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Malere, tømrere og murere er rejst. Efter en to år lang restaureringsrejse er Gelsteds stationsbygning fra 1911 genskabt og bevaret. Sidste stop på rejsen er en rundvisning i den historiske bygning på Fyn, som herefter lejes ud og går en ny fremtid i møde.

Træd ind i et stykke danmarkshistorie, hvor arkitektur, jernbanedrift og kulturhistorie fletter sig sammen. Kom med på rundvisning i Gelsted Station, som Realdania By & Byg har restaureret fra 2021 til 2023.

Arkitekt og projektleder Per Troelsen fortæller om balancegangen mellem at bevare og genskabe historiske detaljer og opfylde moderne krav til varme, støjdæmpning, indeklima og energiforbrug. Undervejs oplever du:

  • Ventesalen, der igen står, som da de første rejsende den 7. august 1911 kunne træde gennem glasdørene til en sal med bemalede bjælkelofter, bænke og en loftshøjde på fire meter.  
  • Stationsforstanderens lejlighed, hvor det originale, restaurerede køkken er bevaret, og de statelige stuer er malet i stemningsfulde og tidstypiske farver.
  • Signalskur og tørregård, der er nyindrettet som, et lille gårdrum til de kommende beboere i stationsforstanderens lejlighed. Se kort film fra restaureringen


Realdania By & Byg har forsøgt at minimere CO2-forbruget både i restaureringen og den fremtidige drift af bygningen. Det kan du også høre mere om på rundvisningen. Rundvisningen finder sted som optakt til åbent hus den 4. februar.

Porten til verden
Da stationsforstanderen i 1911 åbnede dørene til den nye stationsbygning, der er tegnet af DSB’s chefarkitekt Heinrich Wenck, blev Gelsted en del af det stadigt mere fintmaskede net af stationer, som skød op over hele landet i tiden fra 1860’erne til 1920’erne. 

Et blik på de mange stationsbygninger, som arkitekt Wenck tegnede over hele landet, viser samtidig en udvikling i dansk arkitektur fra historicismen i 1860’erne til nationalromantikken og Bedre Byggeskik i begyndelsen af 1900-tallet. 

På perroner over hele landet blev der læsset Lurpak, bacon og forarbejdede varer, som blev sendt til byerne eller ud i verden. Jernbanerne var med til at sikre succesen for både andelsbønder og fabrikanter og forbandt Danmark med verden på en måde, der aldrig var set før.

Realdania By & Byg har sikret den autentiske stationsbygning for eftertiden, så den kan bidrage til at levendegøre fortællingen om jernbanens betydning i Danmark gennem tiden. Læs mere og se billeder af Gelsted Station


 

Mødested
Vi samles foran hovedindgangen.

Parkering / find vej
Der er parkeringsplads ved huset. Du kan tage toget til arrangementet :-)

Tilgængelighed
Arrangementet er ikke egnet for dårligt gående. 

 

Arrangementer til dig