Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Igangværende restaureringer

Det er ikke kun, når et historisk hus er restaureret eller et nyt hus er bygget færdigt, at Realdania By & Byg Klubben inviterer indenfor.

Også undervejs, mens håndværkerne er i gang, åbner vi dørene og inviterer på rundvisninger.

Her siger vi ikke: ”Undskyld vi roder”

Gulvbrædderne er taget op, tapeter hænger i laser, vinduerne er utætte, og det støver og støjer fra håndværkere...

Det er nok de færreste, som har lyst til at invitere gæster under sådanne forhold, men i Realdania By & Byg Klubben er det lige omvendt. Her vil klubbens rundvisere, arkitekter, håndværkere og eksperter gerne have gæster på besøg, mens det hele roder, alt er endevendt, og en restaurering eller et nybyggeri er i fuld gang.

I Realdania By & Byg Klubben siger vi ikke ”Undskyld vi roder”. Tværtimod. Vi siger ”Velkommen til, og vi glæder os til at vise jer rundt”. At invitere indenfor, mens vi er undervejs med en restaurering eller et nybyggeri, er en væsentlig del af de oplevelser, som vi tilbyder vores klubmedlemmer.

Året rundt og landet rundt inviterer Realdania By & Byg Klubben indenfor til et indblik i Realdania By & Bygs arbejde med historiske huse, eksperimenterende nybyggeri og udvikling af arealer og byer, og klubben inviterer også indenfor under hele processen – både inden vi går i gang, undervejs mens vi restaurerer og bygger, og til slut når det hele er færdigt.

Kig til fortiden

Undervejs-oplevelserne kan både fås som fysiske og online rundvisninger. I efteråret 2021 var godt 50 gæster for eksempel med på en onlinerundvisning i Familien Jensens Gård i Korup på Fyn - en 120 år gammel  andelsgård.

Under restaureringen af gårdens gulve var noget af datidens isoleringsmateriale dukket op i form af gamle aviser, der var klæbet fast på gulvet. På onlinerundvisningen kunne Realdania By & Bygs arkitekt derfor krydre oplevelsen med lidt højtlæsning fra avisen, Fyens Tidende anno 1940, som dengang var spækket med jobannoncer fra blandt andre ”Ugift Fodermester”, ”Ung Karl fra Jylland”, ”Husbestyrerinde” osv. Og forinden oplevelserne i gulvhøjde havde onlinegæsterne været med helt oppe på gårdens tag, hvor arkitekten fra tagryggen kunne fortælle om gårdens tag og vise de nye tagsten frem.

Også for de klubmedlemmer, som for nogle år siden oplevede restaureringen af den 100 år gamle Ballonhangar på Amager Fælled i København, var der kig til fortiden – om end et mere dystert kig end kigget i den fynske avis.

Da Realdania By & Byg gik i gang med at restaurere Ballonhangaren, og alt den indvendige træbeklædning var pillet ned, dukkede pludselig et malet hagekors frem på en af de murede vægge. Hagekorset, som stammer fra dengang, Ballonhangaren var besat af tyske soldater, er i dag ikke længere synligt, men gemt inde bag træværket som et minde om Ballonhangarens historie.

- Selv om de historiske fund ikke længere er synlige – hverken de fynske aviser eller det påmalede hagekors - er de med til at fortælle om bygningernes historie, og vi har selvfølgelig affotograferet fundene. I andre tilfælde forbliver vores fund synlige, for eksempel de mange farvetrapper, som findes i flere af vores historiske huse, og som trin for trin afslører de forskellige farver og tapeter, som husene har haft gennem tiden, fortæller teamleder Troels Jeppesen fra Realdania By & Byg Klubben.

Gamle aviser fra 1940 - brugt som isoleringsmateriale - dukkede frem under restaureringen af Familien Jensens Gård i Korup på Fyn.

Gamle aviser fra 1940 - brugt som isoleringsmateriale - dukkede frem under restaureringen af Familien Jensens Gård i Korup på Fyn.

Et malet hagekors dukkede pludselig op i Ballonhangaren, da den indvendige træbeklædning blev fjernet.

Et malet hagekors dukkede pludselig op i Ballonhangaren, da den indvendige træbeklædning blev fjernet.

Indblik i restaureringsarkitektens verden

På de over 100 årlige rundvisninger i de historiske huse, de nye byggerier og de spirende bydele får medlemmerne af Realdania By & Byg Klubben adgang til arkitektur og byggeri, der normalt ikke er åbent for offentligheden, og mulighed for at følge projekterne på helt tæt hold både før, under og efter.

- Fra de af vores gæster, som oplever de historiske ejendomme før og under en restaurering, hører vi ofte, at oplevelsen har fået en ekstra dimension. Disse rundvisninger giver en anden forståelse for, hvorfor vi har købt ejendommen og hvorfor den er værd at bevare, og rundvisningerne giver samtidig et indblik i restaureringsarkitektens verden og alle de valg, som skal træffes undervejs, siger Troels Jeppesen.

Og der er mange valg, som skal træffes: Hvad skal bevares? Hvad skal fjernes? Hvordan bliver nye varmerør og elinstallationer gemt ad vejen? Hvilke farver skal væggene have? Osv. Alle disse valg bliver meget konkrete ved en rundvisning undervejs i en restaurering, og samtidig er der mulighed for at opleve bygningsdele, detaljer og kuriosa, som vil være gemt af vejen eller helt fjernet, den dag ejendommen er færdigrestaureret.

Mens restaureringen står på, er der med andre ord mulighed for et unikt kig til fortiden og et indblik i de mange overvejelser og til- og fravalg, som arkitekterne, håndværkerne og rådgiverne står overfor.

Med Realdania By & Byg Klubben kan du følge restaureringen af nedenstående historiske bygninger:

Om Realdania By & Byg Klubben

Som medlem af Realdania By & Byg Klubben kan man komme på rundvisninger, ophold og foredrag over hele landet og opleve Realdania By & Bygs enestående historiske huse, følge igangværende restaureringer, besøge nye bydele. Her fortæller projektledere, arkitekter og andre fagfolk historierne bag projekterne.  

Læs mere om Realdania By & Byg Klubben