Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Arkitekternes egne huse

Realdania By & Bygs samling af Arkitekternes egne huse tæller 15 huse, som alle er bygget indenfor det seneste århundrede, og som hver især udgør et unikt bidrag i en fortælling om dansk modernisme og nye rammer for den danske familiebolig.

Arkitekternes egne huse

I Realdania By & Bygs samling af historiske huse findes en perlerække af danske arkitekters egne modernistiske boliger fra 1900-tallet. Hver især gemmer de på fortællinger om udviklingen af den danske familiebolig, og hver især er de restaureret og bevaret for eftertiden som unikke pejlemærker i dansk bygningskultur.

Arkitekternes egne huse står ikke blot som meget stærke eksempler på den enkelte arkitekts arkitektoniske tilgang til verden; de står også som fremtrædende pejlemærker for udviklingen af den danske bygningskultur og som unikke ikoner i vores fælles kulturarv. 

Netop det, at husene er tegnet som bolig til arkitekterne selv og deres familie spiller en væsentlig rolle. Det var her – i arkitekternes egne private boliger – at deres holdninger til arkitektur og materialer fremkom mest ufiltreret; det var her, at deres personlige aftryk kom tydeligst til udtryk.

Fælles for arkitekternes egne huse er, at der ikke har været en bygherre imellem arkitekten og huset. Det er huse, som arkitekterne udelukkende har tegnet til sig selv og deres familier, og derfor ligger der meget nyskabelse og vovemod og fremsynethed i disse boliger. Det er arkitektens visioner og idealer i deres reneste form.

Den sidste guldalder

Betegnelsen ”arkitektens egne huse” refererer især til de danske arkitektboliger, der blev skabt i tiden omkring 1950, hvor samfundet var under stor forandring. Boligmassen ændrede sig, villabyggeriet og senere parcelhusbyggeriet tog fart, og også familiemønstre og livsformer var i opbrud.

I denne periode oplevede dansk arkitektur og design en tilsvarende stor opblomstring igangsat og dyrket af en håndfuld unge talentfulde arkitekter og formgivere. Til sammen var disse kreative kræfter, som omfattede både arkitekter, møbeldesignere, kunstnere osv., med til at skabe den periode, som sidenhen er blevet kaldt ”den sidste guldalder”.

Realdania By & Bygs samling af Arkitekternes egne huse:

Realdania By & Bygs samling af historiske huse

Kom indenfor i husene med Realdania By & Byg Klubben

Siden 2003 har Realdania By & Byg købt og restaureret husene og efterfølgende udlejet dem til almindelig beboelse – helt som de var tænkt og tegnet i sin tid.

Realdania By & Bygs Klubben har 1-2 gange om året adgang til husene og åbner dem eksklusivt op for Klubbens medlemmer. Her kan man blive klogere på husenes arkitektur, arkitekten bag og vores restaurering af dem. 

Se aktuelle klubrundvisninger i Arkitekternes egne huse