Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Følg restaureringen af Støberihallerne i Præstø

mandag den 13. maj kl. 14:00 - 15:00
Adelgade 18B, 4720 Præstø
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Bag byggepladshegnet om Støberihallerne i Præstø gemmer sig en historie om industriarkitektur, om restaurering og om håndværk. Hør arkitekt Anders Brüel fortælle om projektet, mens restaureringen og omdannelsen er i gang.

Derfor skal du med indenfor: 

  • Du oplever restaureringen, mens den foregår. 
  • Du får indsigt i et stykke dansk industri-kultur og den arkitektur som rummede den tidligere industri.
  • Du bliver klogere på, hvordan Realdania By & Byg har omdannet og restaureret bygningerne.

Besøger du Støberihallerne i Præstø sammen med Realdania By & Byg Klubben i maj, vil du opleve en ejendom under forvandling. Ud af fortidens ruinøse murstensbyggeri er fremtidens bibliotek og borgerservice ved at rejse sig med nyt tag, nye gulve og nye installationer.

Det savtakkede tag over de gamle støberihaller er blevet restaureret. Den oprindelige konstruktion er bevaret og suppleret med et nyt lag brædder, isolering og vinduer. Det savtakkede tag er et vigtigt arkitektonisk element, der symboliserer bygningernes industrihistorie.

Genopbygningen af bygningernes indre er i fuld gang. De skal alle gøres brugbare med varme, lys og vand til fremtidens brugere. Samtidig må historien aldrig forsvinde. Det er en balancegang, som arkitekt Anders Brüel, der leder restaureringen, har stor erfaring med. Hør ham fortælle om, hvordan man gør en ruin brugbar og samtidig bevarer historien, sparer CO2 og passer på pengene.

Støberihallerne i Præstø
Støberihallerne i Præstø er opført i 1898 som rammer om byens jernstøberi. Bygningerne blev placeret i Præstø bymidte, og var byens største arbejdsplads i en periode. I 1960’erne blev bygningerne omdannet til bilhandel og værksted.

Realdania By & Byg købte de dengang tomme bygninger i 2020. Formålet er at sikre et bygningsværk, som repræsenterer industrialiseringens indtog i de danske købstæder. Fremadrettet skal bygningerne indrettes som byens hus med bibliotek, borgerservice, lokalhistorisk arkiv og meget mere.

Bygningerne har været under omdannelse de sidste to år. Uoriginalt materiale er fjernet, der er støbt nye gulve overalt, og så er al træværk gennemgået og mange steder delvist udskiftet. Der er dog stadig lang vej, før bygningerne kan overdrages til den nye lejer: Vordingborg Kommune. 

Program
Arkitekt Anders Brüel fortæller om restaureringen og omdannelsen af bygningerne, mens vi går rundt og ser, hvor langt håndværkerne er kommet. 

Du kan komme på rundvisning hjemmefra. Se med her: Online: Følg restaureringen af Støberihallerne i Præstø


Parkering
Det er ikke muligt at parkere på ejendommen. Du kan i stedet benytte offentlige p-pladser i området.  

Særlige forhold
Støberihallerne i Præstø er en aktiv byggeplads. Vi opfordrer derfor til fornuftigt fodtøj. Og vi tager desuden forbehold for ændringer i programmet grundet arbejdets karakter.

Tilgængelighed
Støberihallerne i Præstø er ikke egnet for kørestolsbrugere eller meget dårligt gående. Vi foreslår, at du kigger med på den online rundvisning samme dag i stedet.

Arrangementer til dig