Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Foredrag: Kay Fisker mellem funktion og tradition

onsdag den 7. februar kl. 16:30 - 18:00
Jarmers Plads 2, 1551 København V
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Arkitekt Kay Fisker gav liv til begrebet ’den funktionelle tradition’; et begreb der er nøglen til at forstå dansk modernisme og periodens arkitektur. Kom tættere på en af modernismens mestre, når mag. Art. Martin Søberg, Ph.d. i arkitektur, sætter Kay Fisker i centrum, med udgangspunkt i den bog, han fornyligt har udgivet. 

Derfor skal du med til foredrag:

  • Du får indsigt i Kay Fiskers mange berømte værker.
  • Du bliver klogere på dansk modernisme som stil og ideal.
  • Du kommer tættere på centrale aspekter af modernismen, som stadig spiller en rolle i nutidens byggeri.

Kay Fisker var en mester i dansk modernistisk arkitektur. Med sine stille, sammensatte og nytænkende murstensbyggerier var Kay Fisker med til at forme danske boliger og velfærdsbyggerier fra 1900-tallets begyndelse og til sin død i 1965. Kay Fiskers indflydelse på dansk arkitektur var enorm i hans samtid. Og hans indflydelse gør sig stadig gældende i både bygggeri, æstetik og skoling af arkitekter.

Navnet Kay Fisker er uløseligt knyttet til begrebet 'den funktionelle tradition'. Begrebet dækker over kombinationen af den internationale modernismes idealer og brugen af nordiske materialer og typologier. Begrebet blev ikke alene Fiskers varemærke. Det kom til at tegne en 'isme'. Det blev en arkitektonisk evolution frem for en revolution; en arkitektonisk tilpasning til samfundets krav til funktion og æstetik.

Mange kendte værker er startet deres liv på Kay Fiskers tegnebræt. Fra hans karrieres tidlige stationsbygninger på Bornholm over monumentale karrébygninger som Vestersøhus og Dronningegården, sundhedsbyggerier og uddannelsesinstitutioner som Aarhus Universitet og til sidst Det Danske Institut i Rom.

Martin Søberg har forsket i Kay Fisker
Martin Søberg er mag.art. i kunsthistorie og ph.d. i arkitektur. Han er lektor ved Institut for Bygningskunst og Kultur på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering, hvor han forsker og underviser.

I november 2023 udgav Martin Søberg bogen ”Kay Fisker – Moderne arkitektur – levende tradition”. Monografien er baseret på Martin Søbergs omfattende forskning i Kay Fiskers virke som arkitekt. Forskningen har været baseret på Fiskers arkitektoniske værker såvel som hans omfattende skriftlige produktion, der er blevet overset af mange.

Martin Søberg var forfatter til Realdania By & Bygs udgivelse fra 2022 om Kay Fiskers egen lejlighed i Vestersøhus. Lejligheden indgår i Realdania By & Bygs samling af enestående dansk arkitektur sammen med bygningen Landsted tegnet af Kay Fisker, som er et af den berømte arkitekts første værker.

Program
Mag.art. og ph.d. Martin Søberg fortæller om arkitekt Kay Fisker i ord og billeder. Foredraget varer en time, og Realdania By & Byg Klubben serverer kaffe undervejs.


Parkering
Det er ikke muligt at parkere bilen på ejendommen. Vi anbefaler offentlig transport. Jarmers Plads 2 ligger meget tæt på både hovedbanegården, Nørreport og Vesterport. 

Tilgængelighed
Jarmers Plads 2 er tilgængelig for alle. Vi vil dog gerne på forhånd vide, om du har særlige behov ift. mobilitet. Det giver os bedre mulighed for at hjælpe. 

Arrangementer til dig