Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Hovedværker - Swanernes kunstnerhjem Malergården i Odsherred

lørdag den 20. april kl. 11:00 - 12:00
Plejerupvej 10, 4571 Grevinge
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Realdania By & Byg Klubben besøger hovedværker af danske arkitekter og kunstnere, som sætter Realdania By & Bygs historiske huse i perspektiv. Denne gang går turen til maleren Sigurd Swanes kunstnerhjem tegnet af hustruen Agnete Swane og opført i Odsherred i 1934. 


 FLERE RUNDVISNINGER PÅ DAGEN - SE UNDER "TIDSPUNKT"


Med rødder i Bedre Byggeskiks principper blev Malergården et hjem for kunst. Kom med på rundvisning i det autentiske kunstnerhjem, præget af stærke farver og stærke viljer.

Malergårdens taktfaste og rolige ydre fremtoning med arkitektoniske hilsner til Bedre Byggeskik står i kontrast til det livlige indre med både gule, rødvinsrøde og koboltblå farver på væggene, der afbrydes af vinduer med udsyn til havens farverige blomsterflor. 

Malergården er et sanseligt hus, som i stil med J.F. Willumsens ateliervilla fra 1908 - der indgår i Realdania By & Bygs samling af ejendomme - er formgivet og designet til både at være ramme for en kunstnerisk produktion og et familieliv. Malergården med interiører er Agnete Swanes værk, mens de mange malerier i stuerne og atelieret er hendes mands, Sigurd Swanes værk.

Du kan opleve det hele, når Realdania By & Byg Klubben inviterer på besøg i Malergården. På turen går vi på opdagelse i Swanernes kunst i atelieret og får indblik i deres dagligdag i Den røde Stue, Havestuen og den helt særlige Blå Stue. Undervejs fortæller Britta Tøndborg, overinspektør chef for forskning og kunst på Museum Vestsjælland om både bygninger, livet i huset og kunstnerkolonien Odsherredsmalerne, hvor Sigurd Swane var et prominent medlem.

Arrangementet er blevet til i samarbejde med Museum Vestsjællland.


Drømmen om Malergården
Et selvforsynende kunstnerparadis. Sådan begyndte drømmen om malergården i 1934, for kunstnerparret Sigurd Swane (1879-1973) og Agnete Swane, da de sammen med børnene Hanne, Gerda og Henrik Swane forlader Hellerup for at realisere drømmen om en kunstnertilværelse på landet i pagt med naturen. Et anderledes hjem, hvor livet med kunsten er i højsædet, og hvor børnene modtager hjemmeundervisning i Malergårdens "skolestue". Malergården er i dag en del af Museum Vestsjælland.

Sigurd Swane (1879-1973)
Med mere end 5000 værker gennem et langt liv var maleren Sigurd Swane en vigtig skikkelse i dansk kunsthistorie i 1900-tallet. Swane var medstifter af kunstnersammenslutningen "Grønningen" i 1915 og spillede en afgørende rolle i at introducere modernistiske tendenser i dansk kunst i begyndelsen af det 20. århundrede. Ved siden af malerierne, som var inspireret af den franske impressionisme og fauvismen, skrev og udgav Sigurd Swane digte, kunstkritik og kunstpolitiske indlæg i presse og tidsskrifter. 
Se en kort film med introduktion til Sigurd Swane 

Bedre Byggeskik
Landsdækkende forening stiftet i 1915 med et mål om at skabe en ny dansk byggeskik. Med informationsvirksomhed, kurser og tegnebistand skulle bygherrer og håndværkere få forståelse for en menneskelig og enkel, rationel byggeskik, kombineret med gedigent håndværk og en god økonomi. 

I stort set alle danske byer findes et væld af gode eksempler på byggestilen Bedre Byggeskik, som i første halvdel af 1900-tallet satte præg og aftryk på veje, gader og hele kvarterer i byer og landsbyer over hele landet. Blandt foreningens stiftere og bannerfører finder man Marius Pedersen og Ivar Bentsen, som begge havde afsæt i Holbæk og omegn. 

Det anslås, at der i løbet af de 50 år, hvor Bedre Byggeskik-bevægelsen eksisterede, blev bygget omkring 50.000 Bedre Byggeskik-huse rundt om i Danmark. Nogle af de bedste og velbevarede ligger i og omkring Holbæk.


Mødested
Museumsbutikken Malergården.

Tilgængelighed
Museet er desværre ikke velegnet for kørestolsbrugere

Mad og drikke
I malergårdens museumscafé kan du købe varme og kolde drikke, søde sager og sandwiches.

Arrangementer til dig