Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Ballonhangaren på Islands Brygge

onsdag den 22. maj kl. 15:30 - 16:30
Artillerivej 73A, 2300 København S
NB: Arrangementet kræver tilmelding

For 100 år siden blev gigantiske militære luftballoner trukket ind og ud af Ballonhangaren på Amager Fælled i København. I dag er der mere kærlighed end krig i luften på det gamle militære område, som nu er befolket af børn og heste. Oplev en af Europas eneste tilbageværende ballonhangarer og hør historien om restaureringen. 


 FLERE RUNDVISNINGER PÅ DAGEN - SE UNDER "TIDSPUNKT"


Derfor skal du med indenfor:

  • Du lærer om bygningen som type og dens militære fortid
  • Du kommer ind i den sjældne bygning, som der kun findes to af i Europa
  • Du hører om den omfattende restaurering og ser, hvordan Ballonhangaren bliver brugt i dag

Ballonhangaren på Islands Brygge er en sjælden bygning. Formentlig findes der kun to eksisterende i hele Europa. Den er samtidig et vidnesbyrd om en lang epoke i dansk militærhistorie, hvor krudt og kugler fløj hen over Amager Fælled.

Bygningen er opføt i 1917, mens første verdenskrig rasede over det meste af Europa. Ballonhangarens formål var at opbevare de observationsballoner, som blev brugt under artilleriets øvelser i præcisionsskydning. Fra en kurv under svæveballonen kunne soldaterne se, om artilleriet ramte plet. De tilstødende stalde, som blev opført i 1918, blev brugt til at huse de heste, der trak de prægtige balloner ud af bygningen.

Den praktiske og funktionelle træbygning har mirakuløst undgået at bliver revet ned, selv om militæret stoppede deres aktiviteter på Amager Fælled sidst i 1940’erne. Siden har bygningen huset både tyske flygtninge, politiets heste og er i dag rideskole.

Et nyt liv som rideskole
Den højloftede træbygning med den gigantiske port var tæt på kollaps, da Realdania By & Byg købte Ballonhangaren i 2017. Efter fire år med restaurering kunne Realdania By & Byg i sommeren 2021 overlade den til de københavnske heste og børn i rideklubben Ridevenner, som i dag bruger bygningerne.

Udover en nyrestaureret hangar, har rideskolen indtaget en stor, ny ridehal med 30 hestebokse samt en stor indendørs ridebane. De udtjente ladebygninger er revet ned til fordel for en ny, mens de gamle stalde er restaureret.

Program
Restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen tager deltagerne med rundt på området og indenfor i Ballonhangaren. Imens fortæller hun om restaureringen og stedets historie. 

Vil du hellere opleve bygningen hjemmefra? Realdania By & Byg viser rundt på Ballonhangaren på en ONLINE rundvisning den 25. augustBemærk

Området er en aktiv rideskole. Vi anbefaler praktisk fodtøj. Man skal også forvente en vis aktivitet af glade børn og heste. 

Tilgængelighed
Afhængig af vejret og dermed terrænets forhold kan det være vanskeligt at komme omkring i en kørestol og med en rollator. Underlaget i selve Ballonhangaren består af sand.

Find vej
Ballonhangaren ligger ikke på selve Artillerivej, men på en sti, som løber langs Artillerivej. Stien har udløb overfor Artillerivej nr. 59 og nr. 98C. Orientér dig på et kort.

Parkering og offentlig transport
Det er ikke muligt at parkere ved Ballonhangaren. Parkér bilen på Islands Brygge, f.eks. gaden Kigkurren eller på p-pladsen ved Netto på Axel Heides Gade.
Du kan også tage metroen til Islands Brygge Station, som ligger ca. 10-15 minutters gang fra Ballonhangaren.

Arrangementer til dig