Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

Arne Jacobsens eget sommerhus i Gudmindrup

Ved Sejerøbugten ligger det sommerhus, som Arne Jacobsen opførte til sig selv og familien i 1937. Arkitekturen er nøje tilpasset landskabet og er et tidligt udtryk for den nordiske fortolkning af modernismen. Med sommerhuset skaber Jacobsen et helstøbt arkitektonisk værk af international karat - et ikon.

Af: Kjeld Vindum

59,00 kr.

Klubpris: 49,00 kr.

Ved Sejerøbugten under Sjællands Odde ligger det sommerhus, som Arne Jacobsen opførte til sig selv og familien i 1937. På kanten af fyrreskoven rejser sig en lyngbevokset klit i tre meters højde og giver udsigt over strand og bugt. Her finder man Jacobsens sommerhus. På plateauet ligger husets opholdsstue med vinduerne orienteret efter de kønneste udsigter. Arkitekturen er nøje tilpasset det omkringliggende landskab og afspejler en række af de værdier, som den nordiske fortolkning af modernismen senere skulle blive kendt for – for eksempel, at indlevelse i og omhu for det liv, der leves i arkitekturen, er lige så vigtige som eksempelvis funktionelle aspekter af et byggeri. Det særegent svungne sommerhus rummer både funktionalismens hvide, kubiske træk, som man finder i Arne Jacobsens eget hus på Gotfred Rodes Vej 2 fra 1929 samtidigt med, at sommerhuset peger visionært fremad mod de nye tendenser i modernismen. I det dobbelthøje centrale rum med den elegante trappe op til første salens åbne rum flyder funktionerne sammen – opholdsstue, spisestue og husets torv.

Udformningen af rummet genanvender Arne Jacobsen 16 år senere i sit eget hus på Strandvejen 413, der sammen med Søholm rækkehusene danner rammen om Arne Jacobsens internationale gennembrud. Sommerhuset har kulturhistorisk betydning som ideologisk frontløber for en ny arkitektonisk retning, der mere end nogen anden kom til at præge det tyvende århundredes måde at bygge huse og boliger. Samtidigt afspejler sommerhuset en ambitiøs Arne Jacobsen, som er godt i gang med karrieren. Og med sommerhuset i Gudmindrup Lyng skaber han et helstøbt arkitektonisk værk af international karat – et ikon.

Gennem køb og restaurering af det enestående sommerhus tegnet af Arne Jacobsen ønsker Realdania By & Byg at bevare, formidle og bringe dette vigtige bidrag til dansk kultur- og bygningsarv ind i en ny fremtid. 

Allerede klubmedlem?

Klubbens medlemmer handler altid til klubpris.

Skal du være med i vores arkitekturklub?

Eksklusive arrangementer i hele Danmark, kun 199 kr. om året.

Bliv medlem

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her