Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

Oluf Bagers Mødrene Gaard i Odense

Skønt Oluf Bager var en ivrig bygherre, er Nørregade 29 den eneste hus, der har overlevet. Livet er blevet levet i dette hus, hvor driftige folk altid har holdt til. I dag er det domicil for Realdania By & Byg. En moderne arbejdsplads i et af Odenses ældste huse.

Af: Johnny Wøllekær

149,00 kr.

”Oluf Bager i Odense by lod her opbygge hans mødrene gård af ny. Gud unde os her så at bygge og bo at vi hos Gud må få den evige ro, sig til ære og os til gavn i faders, søns og Helligånds navn 1586” Over døren i Nørregade 29 sidder en indskriftstavle med denne ordlyd. Der har den siddet i 425 år, siden den driftige odenseanske købmand Oluf Bager lod huset opføre formentlig oven på resterne af en tidligere gård tilhørende hans mors slægt - deraf navnet Oluf Bagers Mødrene Gård. Skønt Oluf Bager var en ivrig bygherre og opførte mange bygninger i byen, er Nørregade 29 den eneste, der har overlevet til i dag som et prægtigt bygningsmonument og et minde over en forgangen epoke. Livet er blevet levet i dette hus, hvor driftige folk altid har holdt til. Således har huset både været herskabs- og embedsbolig, købmandsgård og meget andet.

I dag er det domicil for Realdania By & Byg. En moderne arbejdsplads i et af Odenses ældste huse. Netop dette er med til at give Realdania By & Bygs daglige rammer en særlig karakter.

Overalt hvor man kigger, dukker sporene af fortiden op som historiske markører, der blander sig med nutiden: I strygestuen har ovnen til opvarmning af strygejern fået selskab af en kopimaskine, og et andet sted har en moderne branddør erstattet den gamle af træ. Den gamle sidder stadig i sin karm, fastgjort til væggen som et maleri, hvor mørnede hjørner og zink-lapper udgør motivet og fortæller om års slid og brug.

Allerede klubmedlem?

Klubbens medlemmer handler altid til klubpris.

Skal du være med i vores arkitekturklub?

Eksklusive arrangementer i hele Danmark, kun 199 kr. om året.

Bliv medlem

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her