Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

Ambergs Tinghus i Esbjerg

Da Ambergs Tinghus i Esbjerg stod færdigt i 1892 var det ikke blot et markant hus i den nye by - det har sprængt skalaen. Det uforholdsmæssigt store byggeri var en hensigsterklæring fra opkomlingen Esbjerg, som udfordrede de nærliggende byer Ribe og Varde og samtidig afslørede en driftighed og virketrang fra Esbjergensernes side.

Af: Mads Bjørn Hansen, Christian Tilma, Jørgen Dieckmann Rasmussen og Dorthe Bendtsen og Realdania Byg

149,00 kr.

Da Ambergs Tinghus i Esbjerg stod færdigt i 1892 var det ikke blot et markant hus i den nye by - det har sprængt skalaen. Det uforholdsmæssigt store byggeri var en hensigsterklæring fra opkomlingen Esbjerg, som udfordrede de nærliggende byer Ribe og Varde og samtidig afslørede en driftighed og virketrang fra Esbjergensernes side. Samtidig med at huset repræsenterer begyndelsen på Esbjergs by- og industrieventyr i 1900-tallet, repræsenterer det også afslutningen på de mange råd-, ting- og arresthusbyggerier, som skød op over hele landet i anden halvdel af 1800-tallet. Huset er et af de sidste rådhuse i landet opført i den historicistiske stilart.

Da Realdania Byg overtog huset i 2010 havde arrestdelen stået ubenyttet hen siden 1947, mens tinghuset havde været i brug af bystyret helt frem til 1970'erne. Realdania Byg har efter købet gennemført en omfattende restaurering og transformation af huset, der nu igen fremstår som byens hus, der troner på Torvet med sit 30 meter høje tårn. 

Helbind, 72 sider rigt illustreret med fotos af Helene Høyer Mikkelsen.

Allerede klubmedlem?

Klubbens medlemmer handler altid til klubpris.

Skal du være med i vores arkitekturklub?

Eksklusive arrangementer i hele Danmark, kun 199 kr. om året.

Bliv medlem

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her