Erfaringer fra fremtidens seniorbofællesskab

Kan man lokke fysisk aktive danskere over 50 år væk fra parcelhuset og de store byer med et seniorbofællesskab, der tilbyder moderne og bæredygtig arkitektur, fællesskab tæt på naturen og en rimelig husleje? Og kan man gentænke seniorbofællesskabet som koncept, uden at anlægsbudgettet eksploderer?

Den udfordring har Realdania By & Byg forsøgt at løse med seniorbofællesskabet Havtorn i Naturbydelen i Ringkøbing, som er en ny bydel, Realdania By & Byg udvikler sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune. Seniorbofællesskabet stod færdigt sidste år og består af 14 boliger på 50-120 m2.

Her knap et år efter opførelsen af seniorbofællesskabet samler vi op på erfaringerne ved et erhvervsarrangement: Blev visionen for byggeriet som ønsket? Er boligerne store nok, og er der for meget fællesareal? Hvordan ser økonomien ud? Understøtter rammerne et godt fællesskab? Kommer beboerne mere ud i naturen end ellers, og oplever de et godt og aktivitetsbåret fællesskab i hverdagen? Hvordan er udlejningen af seniorbofællesskabet gået? Og ikke mindst – hvordan oplever beboerne selv at bo i Havtorn?

Ud over indlæg fra hhv. projektlederen, arkitekten bag byggeriet og ejendomsmægleren kommer du på rundvisning i seniorbofællesskabet Havtorn, hvor vi møder en af beboerne. Efterfølgende er der mulighed for en rundtur i Naturbydelen.

Alle deltagere får et eksemplar af publikationen ”Seniorbofællesskabet Havtorn. Naturen som omdrejningspunkt for hverdagsfællesskaber”, som udkommer lige inden erhvervsarrangementet.

Bliv erhvervsmedlem og få 2 gratis billetter  eller   Køb billet til arrangementet

Program

Erhvervsarrangement den 22. september 2021

Kl. 13.00-13.05 Vi byder på en sandwich, mens vi giver en kort introduktion til Realdania By & Byg.

Kl. 13.05-13.50 Visionen bag Seniorbofællesskabet Havtorn
Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, fortæller om baggrunden og visionen for projektet, som er en del af foreningen Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”. Han fortæller desuden om den mere praktiske side af seniorbofællesskabet: Hvordan ser byggeriets økonomi ud, hvordan er beboerne udvalgt, hvordan er udlejning og drift af boligerne organiseret, og hvordan sikres fællesskabet blandt beboerne de bedste vilkår fremover - bl.a. via en beboerforening.

Kl. 13.50-14.20: Hvordan kan bofællesskabet som koncept genbesøges, gentænkes og tilpasses livet som aktiv senior?
Kathrine H. Stærmose, arkitekt og partner i AART architects, som har tegnet seniorbofællesskabet i Ringkøbing, fortæller om tankerne bag deres vinderforslag: I stedet for ét enkelt fælleshus er der bygget flere mindre samlingssteder, og naturen er inddraget som omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber. Hun giver indblik i de konkrete valg i forhold til boligernes størrelser, indretning og materialer, og hvordan placering af bygningerne er sket på en måde, så naturen kommer så tæt ind på husene som overhovedet muligt. Hør også om, hvordan fælles faciliteter og arealer er indtænkt til at forbedre de sociale relationer og øge livskvaliteten.

14.20-14.35: Kan seniorboliger i et yderområde udlejes?
Finn Jacobsen, ejendomsmægler i EDC Ringkøbing, fortæller om, hvordan udlejningen af seniorboligerne er gået. Hvordan har interessen været, og hvor stort et geografisk område er interessen kommet fra? 

14.35-15.15 Rundvisning i Seniorbofællesskabet Havtorn
Vi går over i Seniorbofællesskabet Havtorn, hvor Jørgen Søndermark viser rundt i og fortæller om bofællesskabets indretning og arkitektur. Vi besøger desuden en af beboernes lejligheder og slutter af i fællesrummet, hvor en af beboerne fortæller om sin oplevelse med at bo i seniorbofællesskabet

Har du en bagkant, kan du evt. hoppe af arrangementet her.

15.15-16.00: Rundvisning i Naturbydelen
Jørgen Søndermark viser rundt i Naturbydelen, hvor du kan opleve den særlige natur og attraktionerne, som er etableret forud for boligerne samt LAR-systemet som bidrager til klimasikringen. Du hører også om, hvordan naturværdierne spiller sammen med seniorbofællesskabet og de øvrige boliger og byggerier, der er på vej i Naturbydelen.

_________________

COVID-19
Til arrangementet skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas. Vi beder dig desuden følge de gældende retningslinier fra sundhedsmyndighederne i forhold til fremmøde.

Sådan kommer du med

Sådan benytter du intro-tilbuddet

1) Tegn et erhvervsmedlemskab ved at udfylde formularen.
2) Vælg gratis velkomstgave. 
3) De 2 gratis billetter til erhvervsarrangementet i Ringkøbing sendes automatisk pr. mail til den oplyste mailadresse (værdi 1.040 kr.). 
4) Klik på "tilføj til kurv".
5) Indtast herefter jeres virksomhedsoplysninger og vælg betalingsmetode (kreditkort, faktura eller EAN).

Et års erhvervsmedlemskab koster kr. 1.000 ex moms (1.250,- inkl. moms.).

Om Realdania By & Byg Klubbens erhvervstilbud

15 års erfaringer fra mere end et halvt hundrede bygge- og restaureringsprojekter, og et ønske om at omsætte opsamlet viden og erfaringer fra papir til praksis til glæde for fagfolk i det byggede miljø. Det er baggrunden for Realdania By & Byg Klubbens erhvervsarrangementer. Kom med, når vi åbner døre over hele landet til arkitektur- og byggeoplevelser, der giver indsigt. Du ser projekterne, hører om mellemregningerne og kommer tæt på de konkrete løsninger.

>> Se en oversigt over Realdania By & Byg Klubbens øvrige erhvervsarrangementer

Yderligere information: Kontakt projektleder, kommunikation, Lise Vølund Jacobsen på tlf. 22 24 07 74.

 

Om Realdania By & Byg Klubben

Realdania By & Byg Klubben følger Realdania By & Bygs arbejde med historiske huse, eksperimenterende byggeri og byudvikling over hele landet. Selskabets projekter og virke formidles gennem klubbens arrangementer og tilbud til private og fagfolk. Som medlem kan man følge projekterne på tæt hold og få adgang til byudviklingsprojekter og enestående arkitektur og huse, der normalt ikke er åbne for offentligheden.

Læs mere om Realdania By & Byg Klubben

Om Realdania By & Byg

Realdania By og Byg er et datterselskab af foreningen Realdania. Vi fører Realdanias mission og strategier om livskvalitet i det byggede miljø ud i livet gennem ejerskab af bygninger og arealer til byudvikling. Realdania By & Byg har siden 2003 restaureret 50 historiske huse i Danmark - og enkelte i Grønland, udviklet 15 projekter med eksperimenterende byggeri og 5 store projekter inden for by- og arealudvikling.

Læs mere om Realdania By & Byg