Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

Et brutalt ikon - Scanticon med Friis og Moltke

torsdag den 11. januar kl. 15:30 - 17:30
Skåde Skovvej 2, 8270 Højbjerg
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I 1958 introducerede arkitekten Knud Friis en ny arkitektur i Danmark; brutalismen, da han opførte sit eget hus i Brabrand. Villaen ejes i dag af Realdania By & Byg. Nu besøger vi endnu et stærkt eksempel på Friis & Moltkes brutalisme: Scanticon.

Kursuscentret Scanticon i Skåde Bakker syd for Aarhus er opført i 1969. Huset tog med god grund næsten vejret fra sin samtid. Det var teknisk og miljømæssigt det mest avancerede uddannelses- og konferencecenter i Danmark i 60'erne med en indkvarteringsstandard som et førsteklasses hotel. 

Scanticon er placeret øverst på en skrænt i det naturskønne Skåde Bakker med udsigt over skovene ved Moesgård og Aarhus Bugt. Med græs og blomster på tagene af de rå betonbygninger, som ligger i terrasser, er det som om, at bygningerne er vokset ud af bakken. I 2009 blev bygningen tildelt prisen 'The Scandinavian Green Roof Award'.

I dag ejes huset af Handelsfagskolen og fungerer som moderne fagskole og konferencecenter. Med tiden er huset blevet nænsomt renoveret, og det oprindelige inventar er bevaret.

Oplev det fine samspil, der i sin tid blev skabt mellem det vidtstrakte landskab, de robuste byggematerialer og den originale, arkitektoniske udformning, når direktør for Handelsfagskolen Pia Marlo viser rundt. Og hør om tankerne bag Scanticon-arkitekturen, om tiden omkring Friis & Moltkes første år(tier) og om hvordan tegnestuen i dag forvalter arven ved partner i Friis & Moltke Mogens Husted Kristensen.

Program
Kl. 15.30 Rundvisning på Scanticon med Handelsfagskolens direktør Pia Marlo/uddannelsesleder Rasmus Gundelach.
Kl. 16.30 Kaffe og kage
Kl. 16.40 Oplæg ved arkitekt og partner i tegnestuen Friis & Moltke Mogens Husted Kristensen, som fortæller om tankerne bag Scanticon-arkitekturen, om tiden omkring Friis & Moltkes første år(tier) og om hvordan tegnestuen i dag forvalter arven.
Kl. 17.30 Arrangementet slutter

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Scanticon
I slutningen af 60'erne blev det klart, at efteruddannelse for de fleste ville blive et livslangt behov. Det var baggrunden for Dansk Ingeniørforenings og Den Almindelige Danske Lægeforenings samarbejde om opførelsen af et uddannelses- og konferencecenter. Scanticon er ligesom Knud Friis' eget hus opført i beton, der står ubehandlet med aftryk af forskallingen. Interiørerne er både grove og raffinerede, præget af solide og tidløse materialer i gulve, lofter og vægge, og farverne i huset er nøje udvalgt i tæt samspil med kunstneren Emil Gregersen. Scanticon blev hurtigt kendt uden for landets grænser, og kursuskonceptet blev i 1970'erne og 80'erne fulgt op med nye centre i både Danmark, USA og Tyskland.
Læs mere her

 

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her