Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Odense Adelige Jomfrukloster - kollektiv for ugifte adelsfrøkener

torsdag den 9. december kl. 17:00 - 18:30
Albani Torv 6, 5000 Odense C
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Hvordan levede man et ærbart liv som ugift adelskvinde, hvis man ikke kunne finde en egnet ægtefælle? Fra 1700-tallet og et pænt stykke ind i 1900-tallet var en af mulighederne at flytte ind i det adelige jomfrukloster midt i Odense, indtil man måske var heldig at finde et godt parti. Men livet i klosteret var ikke lutter lagkage.

Adelskvinden Karen Brahe stiftede i 1716 et jomfrukloster i Odense, der skulle være en slags kollektiv for ugifte adelsfrøkener. Det var dog langt fra et kollektiv, som vi kender det, med flippere, frihed og frisind.

Frøkenerne var underlagt en række strenge krav: De skulle være rettroende, deltage i morgen- og aftenbøn, og de måtte ikke forlade klosteret uden priorindens tilladelse. Frøkenerne skulle være tilbage, når porten blev lukket, om sommeren kl. 21, om vinteren kl. 16. De måtte godt forlove og gifte sig – blot de ikke blev forlovet hemmeligt!

H.C. Andersen, som havde sin gang i huset i midten af 1830’erne, fik en stor beundrerinde. Digteren skrev i et brev: ”En gammel klosterfrøken Schleppegrell, vist henved 60, sværmer for mig, hun er næsten forliebt! I dag er jeg inviteret til hende i klostret. Se, de gamle, kan jeg nok få! De se på det solide, men de unge! Ak, var man dog meget smuk, eller meget rig! O Gud bevares!”

Kom med restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen fra kælder til kvist, og hør flere anekdoter fra husets 500 år lange historie som både bispegård, kongens gård, adelsgård og jomfrukloster. 

Glæd dig til at opleve:

- Arkaderummet og vintersalen

- Karen Brahes bibliotek

- De imponerende trapperum med marmoreringer og udskårne balustre

- Krydshvælvede kælderlofter fra senmiddelalderen

- Originale renæssancedøre

- Utallige historiske tapeter, vægmalerier og stuklofter

Program

Arkitekt Dorthe Bendtsen indleder sin rundvisning om, hvordan 500 års bygningshistorie kan aflæses i facaden og for at placere selve bygningen i udviklingshistorien.

Rundvisning fra kælder til kvist. 

Arrangementet slutter efter halvanden time.

Tilmelding

Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Tilgængelighed

Det har desværre ikke været muligt at etablere adgang til huset for kørestols- og rollatorbrugere. Huset er i samlet tre etager med trapper. Arrangementet er derfor ikke egnet for gangbesværede.  

Om Odense Adelige Jomfrukloster

Jomfruklosterets historie går helt tilbage til 1504, hvor det blev opført som bispegård. Realdania By & Byg erhvervede ejendommen, som er en af landets bedst bevarede middelalderbygninger, i 2008 og gennemførte frem til 2013 det, der er blevet kaldt ”Danmarkshistoriens største restaureringsprojekt”. I dag anvendes ejendommen af Syddansk Universitet, herunder H.C. Andersen Centret, som bedriver kulturformidling og forskning inden for H.C. Andersen-studier.

Læs mere her

COVID-19

Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.

Arrangementer til dig