Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()
Inger og Johannes Exners eget hus
Jørgen Varmings eget hus

Kvinder i dansk arkitektur fra 1925-75

onsdag den 17. november kl. 16:30 - 18:00
Jarmers Plads 2, 1551 København V
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I perioden 1925-75 fik danske arkitekter en helt ny opgave: At give form til hverdagslivet i det moderne Danmark. Men der skete også noget andet. De første generationer af kvinder blev uddannet inden for arkitektfagene. Kom tæt på forskningsprojektet: Kvinder i dansk arkitektur – en ny historie om køn og praksis, når Realdania By & Byg Klubben inviterer til foredrag med forsker på projektet Jannie Bendsen.

Arkitekturhistorikere har primært beskrevet perioden 1925-1975 ved at fokusere på en lille gruppe kanoniserede mandlige arkitekters værker. Men undersøgelser i forskellige arkiver viser, at der var mange kvinder, som ydede vigtige bidrag til dansk arkitektur. Kvinderne var blandt andet med til at formgive hverdagens omgivelser i deres arbejde med alt fra køkkener, over bygningsarkitektur til landskaber og byplanlægning.

Størstedelen af disse kvinders bidrag er siden blevet glemt af arkitekturhistorikere; men ikke længere. For sammen med to andre forskere har arkitekturhistoriker og ph.d. Jannie Rosenberg Bendsen kastet sig over forskningsprojektet, der stræber mod at sikre kvinderne en plads i dansk arkitekturhistorie.

I Realdania By & Bygs samling af arkitekternes egne huse er flere af efterkrigstidens fremtrædende kvindelige arkitekter repræsenteret: Karen Clemmensen, der sammen med sin mand opførte eget hus i Gentofte i 1953, Inger Exner der ligeledes sammen med sin mand opførte eget hus i Skodsborg i 1961 og Eva Koppel, der med sin mand tegnede Varmings eget hus i Gentofte i 1952.

Foredraget giver indblik i de første resultater af forskningsprojektet Kvinder i dansk arkitektur 1925-75, som vil bidrage til en mere fyldestgørende forståelse af dansk arkitekturhistorie.

Program
Kl. 16.30 Velkomst ved Realdania By & Byg og foredrag med post doc, ph.d. og cand.mag. Jannie Rosenberg Bendsen om kvindernes rolle i dansk arkitektur.
Kl. 17.15 Kort pause.
Kl. 17.30 Foredraget fortsætter.
Kl. 18.00 Arrangementet slutter.

Realdania By & Byg Klubben byder på en kop kaffe undervejs. 

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Tilgængelighed
Jarmers Plads 2 er tilgængelig for alle. Vi vil dog gerne på forhånd vide, om du har særlige behov ift. Mobilitet.

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.

Parkering
Det er ikke muligt at parkere en bil på ejendommen. Vi anbefaler cykler eller offentlig transport. Ejendommen Jarmers Plads 2 ligger meget tæt på både Hovedbanegården, Nørreport og Vesterport station.

Om forskningsprojektet Kvinder i dansk arkitektur
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet har med støtte fra bl.a. Realdania sat fokus på at fortælle historien om kvinderne i dansk arkitektur. Forskningsprojektet fokuserer på perioden 1925-1975 og søger at kortlægge kvinders rolle, virke og betydning på tværs af en række arkitektoniske praksisser og give en historiske dybde til kønsdebatten. Du kan læse mere her: Kvinder i dansk arkitektur

FOTO: Det Kgl. Bib. og Aftenbladet