Log ind

Log ind info

Koldinghus - et hovedværk i dansk arkitektur kl. 14.30

torsdag den 8. oktober kl. 14:30 - 15:30
Koldinghus 1, 6000 Kolding
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I 2020 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen samt Inger og Johannes Exner, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Et af disse er restaureringen af Koldinghus.

Jyllands sidste kongeslot, Koldinghus, har spillet en rolle i danmarkshistorien i mere end 700 år. Efter en stor brand i 1808 henlå slottet dog som ruin, indtil en omfattende restaurering fra 1972-1993 under ledelse af arkitekterne Inger og Johannes Exner tilførte slottet nyt liv.

Exner-parret var imod at lade nogen del af ruinen nedrive for at bygge nyt. I stedet valgte de at dække murhullet i sydfløjen med en trævæg beklædt med egespån ophængt i tagkonstruktionen. I kælderen er der nye fundamenter, hvorpå er rejst en konstruktion af limtræssøjler, der bærer tag og etageadskillelser. Hele konstruktionen stabiliseres af et 100 meter langt stålgitter fra slottets nordøsthjørne til det sydvestlige hjørne.

I restaureringen er bevidst arbejdet med materialer, der adskiller sig fra de tidligere anvendte. Originale bygningsdele kan således skelnes fra de dele, som er tilført ruinen gennem restaureringen. Desuden er alle nye lag reversible.

Ærligheden i konstruktion, kærlighed til materialet og forståelsen for det eksisterende, for historien og for stedet er et gennemgående træk i Exner-parrets virke, som også opleves i deres eget hus i Skodsborg fra 1961.

For Exner-parret var ruinen museets største og fineste genstand; det er i de sodsværtede, mosbegroede sten, de slidte trappetrin og selv i de bortkomne bygningsdele, at fortællingen eksisterer. Exner greb her med deres eksempel ind i den tilbagevendende diskussion om principper for restaurering, og skabte et restaureringsværk, der har høstet stor anerkendelse også i udlandet, og som har defineret dansk restaureringspraksis lige siden. 

Du kan læse meget mere om Koldinghus, museumsbutikken, restauranten og praktiske forhold på museets egen hjemmeside: Koldinghus

Program
Museets dygtige guide, Hanne Mette Pedersen, tager deltagerne med rundt på det gamle kongeslot og fortæller om slottets historie og arkitektur samt om den omfattende restaurering. Vi mødes i billetsalget, og turen starter præcis.

Særlige bemærkninger
Ønsker du at se udstillingen og museet på egen hånd, kan du gøre dette både før og efter rundvisningen. Bemærk, museet lukker kl. 17.00. Der er adgang til museet for Realdania By & Byg Klubbens gæster fra kl. 14.00.

Det er muligt at hænge sin jakke og taske i garderoben eller benytte en af museets garderobebokse. Du skal bruge en tikrone til boksene. 

Oplev udstillingen
Inkluderet i billetprisen er entrebillet til Koldinghus. Deltagerne kan derfor selv gå på oplevelse i museet og dets udstilling. Læs mere under Særlige bemærkninger.

Udover Koldinghus’ permanente udstilling om slottet, så er museet også hjem for Statens Kunstfonds Smykkesamling, som udstilles permanent. I januar 2020 åbner desuden udstillingen ’Den flyvende bøf og andre historier’ fra Marie-Louise Kristensens fabulerende smykkeunivers. Du kan læse mere om Koldinghus samlinger og udstillinger.

Tilmelding
Som medlem af Realdania By & Byg Klubben kan du købe to billetter til medlemspris. Ønsker du flere billetter end to, skal du betale fuld pris for de øvrige. Erhvervsmedlemmer kan købe op til 10 billetter til medlemspris.

Tilgængelighed
Du kan læse mere om tilgængelighed på Koldinghus på museets hjemmeside her: planlæg dit besøg

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.