Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

25. august kl. 13: Hvordan kan vores huse blive sundere at bo i?

onsdag den 25. august kl. 13:00 - 16:00
MEMPHIS MANSION, Graceland Randers Vej 3, 8960 Randers SØ
NB: Arrangementet kræver tilmelding

-> INTRO-TILBUD: Tegn et erhvervsmedlemskab og få to gratis pladser til arrangementet.

Hvor meget kan man forbedre indeklimaet i en ældre villa ved at renovere den for en halv million kroner? Og hvilke løsninger giver mest sundhed for pengene? Det et nogle af spørgsmålene, som Realdania By & Byg har forsøgt at besvare med 1-1 eksperimentet "Sunde Boliger Renovering" i Randers.

Igennem de sidste tre år har tre ældre villaer og tre testfamilier været en del af projektet. Husenes indeklimaproblemer er blevet identificeret gennem omfattende målinger, og herefter er husene blevet renoveret med snævert fokus på at forbedre indeklimaet. Tiltagene er nøje udvalgt sammen med fageksperter. Efter renoveringen af husene har indeklimamålinger efterfølgende vist en kraftig forbedring af indeklimaet på alle parametre.

På erhvervsarrangementet i Randers deler vi alle læringer og erfaringer fra det afsluttede projekt: Bliv klogere på de alvorligste indeklimaproblemer i de tre huse – bl.a. høje niveauer af skimmelsvamp, partikler fra madlavning, CO2 i soveværelser og børneværelser om natten samt radonforurening fra jorden under huset. Hør også, hvordan problemerne er blevet løst, bl.a. gennem bedre ventilationssystemer, mere effektive emhætter, mere dagslys, fjernelse af brændeovn, isolering af tagrum og renovering og godkendelse af kælderrum. 

Du får også indsigt i, hvordan projektets læringer kan bruges i praksis: Et godt indeklima står muligvis ikke lige så højt på ønskelisten som et nyt køkken, men det er langt vigtigere for vores sundhed og trivsel. Specielt når vi tilbringer 16 timer i døgnet under vores tag. Derfor er fokus på indeklimaet vigtigt at have med i værktøjskassen, hvis man som rådgiver, entreprenør eller håndværker skal hjælpe med at ombygge eller renovere et hus. 


Program

Kl. 13.00-13.30 Introduktion til Realdania og Realdania By & Bygs arbejde med sundt indeklima – herunder 1-1 eksperimentet ”Sunde Boliger Renovering”
Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, giver en overordnet introduktion til Realdanias og Realdania By & Bygs arbejde med sundt indeklima – bl.a. Sunde Boliger i Holstebro. Hvilke erfaringer har vi taget med fra tidligere projekter? Og hvad er et sundt indeklima? Hvordan har indeklimahjulet været brugt som et værktøj til at afdække boligens indeklima?

Hør desuden om baggrund, mål, økonomi og proces for det netop afsluttede projekt ”Sunde Boliger Renovering”. 

Kl. 13.30-14.00 Hvordan er indeklimaet forbedret i tre ældre villaer?
Steffen E. Maagaard, koncernkompetencechef for Energidesign & Indeklima fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Moe, fortæller om, hvor skidt indeklimaet i tre ældre villaer fra hhv. 1937, 1953 og 1962 stod til. Baseret på alle de grundige indeklimamålinger i husene – hvilke problemer var så de alvorligste? Og hvilke indeklimaløsninger er blevet implementeret i husene? Hvilke prioriteringer og dilemmaer har der været ifm. valget af løsninger? Hvad har løsningerne kostet? Og ikke mindst – har de virket efter hensigten?

Kl. 14.00-14.20 Hvordan kan projektets læringer og erfaringer bruges i praksis? 
Jørgen Søndermark og Steffen E. Maagaard gennemgår de vigtigste læringer fra projektet og lægger op til en fælles debat om, hvordan man som rådgiver, entreprenør eller håndværker kan hjælpe danske familier med at få et sundere hjem. 

Kl. 14.20-16.00 Besøg de tre færdigrenoverede testhuse – udfordringer og løsninger
Besøg de tre færdigrenoverede testhuse i Randers: en bungalow fra 1937 (Fuglebakken 45), en murmestervilla fra 1953 (Rougsøvej 10) og et parcelhus fra 1962 (Fåborgvej 12). Undervejs hører du om husenes udfordringer og de valgte løsninger. Kørsel mellem de tre huse foregår i egen bil. Samkørsel kan arrangeres. 


COVID-19
Til arrangementet skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas. Vi beder dig desuden følge de gældende retningslinier fra sundhedsmyndighederne i forhold til fremmøde.


Om Sunde Boliger Renovering
Tre ældre villaer - en bungalow fra 1937, en murmestervilla fra 1953 og et parcelhus fra 1962 - og tre testfamilier danner ramme om indeklimaprojektet ”Sunde Boliger Renovering, som er igangsat af Realdania By & Byg. Indsatsen skal gøre byggebranchen og danskerne klogere på, hvordan det gode indeklima fremmes, når boligen renoveres, og den er en del af Realdanias arbejde for at fremme sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri.

Projektet bygger videre på erfaringerne fra projektet ”Sunde Boliger” i Holstebro. Her blev nyeste forskning indenfor indeklima afprøvet i praksis i nybyggeri. 

Læs mere om projektet "Sunde Boliger Renovering"

Relaterede produkter

Erfaringer fra fremtidens seniorbofællesskab

Kan man lokke fysisk aktive danskere over 50 år væk fra parcelhuset og de store byer med et seniorbofællesskab, der tilbyder moderne og bæredygtig arkitektur, fællesskab tæt på naturen og en rimelig husleje? Og kan man gentænke seniorbofællesskabet som koncept, uden at anlægsbudgettet eksploderer? Den udfordring, har Realdania By & Byg forsøgt at løse med seniorbofællesskabet Havtorn i Naturbydelen i Ringkøbing. Her knap et år efter opførelsen af seniorbofællesskabet samler vi op på erfaringerne ved et

Læs mere