Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Hovedværker - Rødovre Rådhus

onsdag den 20. april kl. 14:30 - 16:00
Rødovre Parkvej 150, 2610 Rødovre
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I 2022 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen, Jørn Utzon og Karen & Ebbe Clemmensen, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Et af disse er arkitekt Arne Jacobsens Rødovre Rådhus og den hemmelige koldkrigsbunker.

Rødovre Rådhus er tegnet af arkitekten Arne Jacobsen og opført fra 1954-1956 som et af mange rådhuse, der skulle rumme velfærdsstatens store administration. Rådhuset var midtpunkt i en større byplan for området, hvor Arne Jacobsen også kom i spil som ophavsmand til Rødovre Bibliotek og en større boligblok, der indgår i et visuelt samspil med rådhuset. 

Rådhuset udgøres af to bygningsvolumner forbundet af en glasgang og med gavle beklædt med Solvågs natursten. Bygningerne er opbygget som curtain wall i glas og stål – datidens mest avancerede konstruktionsprincip efter amerikanske forbilleder.

Ankomsten til rådhuset sker via en lav baldakin, hvorefter et tribbelthøjt rum åbenbarer sig og næsten tager pusten fra den besøgende. Rummets stilrene trappe, blot ophængt i tynde stålwirer, synes næsten at svæve. Trappen har senere indskrevet sig som et Arne Jacobsen-ikon tillige med ’City Hall’-uret designet specielt til Rødovre Rådhus og i dag en designklassiker.

Arne Jacobsen ikke blot tegnede huset, han stod også for indretningen med tekstiler, møbler og ikke mindst husets nøje udvalgte farvepallette. 

Blot tre år før Arne Jacobsen tegnede Rødovre Rådhus, flyttede han ind i et hus på Strandvejen 413 i Klampenborg tegnet af og til ham selv. Det er et hus, hvor Arne Jacobsen på samme vis forstod at orkestrere virkemidlerne som de kontrastfyldte rumeffekter, den elegante trappe med stålrør og den intense farvepallette.

Bibliotek og bunker
Rådhusets udearealer understreger forbindelsen til Rødovre Bibliotek, der ligesom rådhuset er fredet. Et hus, der gentager mange af rådhusets virkemidler og formsprog bl.a. brugen af farver og Solvågs natursten. Og selvom både bibliotek og rådhus er åbne for offentligheden, så gemmer anlægget også en velbevaret hemmelighed kun for de få – en koldkrigsbunker!

Rødovre Bunkeren blev opført i 1950'erne og var en kommandocentral, hvortil 'meldere' placeret i omkringliggende høje ejendomme kunne rapportere aktiviteter. Eneste synlige tegn på bunkerens eksistens er en simpel trappe placeret i gårdrummet. 

Program
Dagens rundvisere er: Stadsarkitekt Jesper Pagh og arkitekt Jette Borup fra kommunen, som fortæller om rådhuset og dets historie, mens vi bevæger os rundt i og omkring huset, der ligger i relation til Rødovre Bibliotek. Vi slutter turen af med et besøg i koldkrigsbunkeren under biblioteket. Hele turen varer halvanden time.
Vi mødes ved hovedindgangen.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan max. Købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Mødested
Hovedindgangen

Tilgængelighed
Rådhuset er tilgængeligt for alle. Af logistiske grunde vil vi dog gerne vide på forhånd, om en deltager ønsker at gøre brug af handicapadgang.