Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Genforeningsåret 2020: Arkitektur i grænselandet // KØBENHAVN

mandag den 10. februar kl. 16:00 - 17:30
Jarmers Plads 2, 1551 København V
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Grænselandet mellem Danmark og Tyskland har altid været arena for både kulturmøder og kulturkampe. I anledning af 100-året for Danmarks genforening med Sønderjylland sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på, hvordan tilknytningen til hertugdømmerne har påvirket vores arkitektur og byggestil.

Den danske relation til Slesvig og Holsten går tilbage til 1200-tallet. I århundreder har hertugdømmerne været en bro for kulturudveksling mellem central- og nordeuropa: et transitland for nye stilarter og byggeteknikker. Men også en årsag til krig og konfrontationer – en skueplads hvor storpolitiske dagsordener kan aflæses i sten og mørtel.

Navnlig med den nationale selvforståelses opblomstring i 1700-tallet har arkitekturen været brugt i et politisk spil. Fra C.F. Hansens etatsbygninger, over nygotiske borgerhuse og til husmandsbrug i Bedre Byggeskikstil. Vinduer, gavle og taghældninger blev visuelle virkemidler i nationalstatens identitetsskabelse, hvad enten Nordslesvig var selvstændigt hertugdømme i den danske helstat eller Preussisk provins.

Den 10. februar, på 100-årsdagen for afstemningen, som betød, at det nordlige Slesvig kunne indlemmes i staten Danmark, fortæller Peter Dragsbo om grænselandets arkitektur, byggeskik og historie med særlig fokus på de sidste 300 år. Peter Dragsbo, der er forhenværende direktør for Sønderborg Slot og leder af museer i både Esbjerg og Middelfart, er oprindelig uddannet etnolog og har gennem mange år udforsket byhistorie, byggeskik og arkitektur med særlig fokus på området nord og syd for den nuværende grænse.

I Realdania By & Bygs samling af dansk arkitektur gennem 500 år findes en lang række af ejendomme, hvis historie og arkitektur knytter sig til fortællingen om grænselandet: Statshusmandsbrug ved HaderslevMarskgården og den tyske villa i Højer, Ambergs Tinghus i Esbjerg og Digegrevens hus i Tønder. Men også i fjernere egne finder vi tegn på indflydelsen sydfra i fx husmandsbruget på Lolland, der er opført med en Vendisk mønning, og Priors Hus på Ærø hvis rum betegnes diele, piesel og dorns.

Program
Peter Dragsbo, etnolog og fhv. direktør for Sønderborgs Slot, fortæller om arkitektur i grænselandet i ord og billeder. Realdania By & Byg byder på en kop kaffe undervejs. Arrangementet varer halvanden time.

Tilmelding
Alle klubmedlemmer kan købe to pladser til medlemspris. Øvrige billetter skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe 10 billetter til medlemspris.

Tilgængelighed
Jarmers Plads er tilgængelig for alle. 

Bemærk: Arrangementet afholdes også den 29. april i Odense

Arrangementer til dig