Arrangement er afholdt

Verdenskulturarv i Christiansfeld og fredet statshusmandsbrug i Skovbølling

Onsdag den 5. september, kl 11:00 - 15:30
Skovbøllingvej 35, Skovbølling , 6100 Haderslev

NB: Arrangementet kræver tilmelding

I sommeren 2015 blev Christiansfeld udråbt som verdensarv af UNESCO for sin helt særlige byplan og unikke arkitektur. Byen, der især er kendt for sine berømte honningkager, er grundlagt i 1773 efter den klassiske brødremenighedsbys byplan og tæller 50 historiske huse grundmuret af gule Flensborgsten og førsteklasses håndværk – Christiansfeld er en by helt uden sidestykke!

Vi besøger Brødremenighedens Søstrehus, som blev bygget i 1776 til de ugifte søstre, og efter en omfattende renovering er blevet til et samlende kulturhus i Christiansfeld. Husets indre byder på lange korridorer med mange smukke døre, rokokotrapper og empiredetaljer. Vi ser de store sovesale på loftet, som i dag er transformereret til kontorlokaler, og den smukke korsal, byens næststørste rum, der bruges af menigheden som kirkesal om vinteren.

Vi starter dog dagen med en anden af områdets arkitektoniske perler, nemlig det fredede statshusmandsbrug i Skovbølling, som Realdania By & Byg i 2010 købte og gennemrestaurerede. Statshusmandsbruget er et stykke dansk kulturarv, der rummer fortællingen om jævne menneskers tilværelse på landet, statslige visioner og personlige drømme om et bedre liv. Huset står næsten fuldstændigt, som da det blev opført i 1934, og rummer mange levn fra fortiden såsom komfur, fadebur, vinduer og døre i de oprindelige farver.

Brødremenighedens atmosfærefyldte hotel danner ramme om dagens frokost.

Program
Kl. 11.00
Vi mødes ude foran Statshusmandsbruget i Skovbølling: Skovbøllingvej 35, Skovbølling, 6100 Haderslev.
Arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Connie Hviid viser rundt og fortæller bl.a. om, hvad et statshusmandsbrug er, om anlæggets fredningsværdier og den omfattende restaurering.
Kl. 12.30 
Vi kører hver især til Christiansfeld og mødes på Brødremenighedens Hotel: Lindegade 25, 6070 Christiansfeld.
Frokost bestående af 3 stykker smørrebrød og en øl/vand. Hotellet er opført i 1773 og har gennem tiden haft jævnlige besøg af konger og andre højtstående personer.
Kl. 14.00
Tidligere formand for Brødremenighedens Ældsteråd og nu leder af Brødremenighedens Arkiv, Käte Thomsen, viser rundt i Søstrehuset og fortæller om Brødremenigheden i Christiansfeld og om Søstrehusets historie, restaureringen og transformationen til byens kulturcentrum.
Kl. 15.00
Vi slutter dagen af med en honningkage i Brødremenighedens Bageri: Lindegade 36, 6070 Christiansfeld.
Kl. 15.30
Arrangementet slutter. Der er mulighed for selv at tage et kig ind i Brødremenighedens Kirke, som har åbent hver dag frem til kl. 17.

Praktik
Transport er på egen hånd.
Søstrehuset ligger i kort gåafstand fra hotellet.
Frokost er inkluderet i prisen såvel som besøgene i de to huse.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser per medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Statshusmandsbruget
Statshusmandsbruget i Skovbølling er et yderst velbevaret eksempel på et husmandssted opført i 1930'erne via statslån og i stilen Bedre Byggeskik. I 2004 blev ejendommen fredet, og de bærende fredningsværdier ligger i den karakteristiske udformning af de anvendte materialer på såvel stuehus, mellembygning og avlslænge samt stuehusets karakteristiske rumdisponering.
Læs mere her

Om Brødremenigheden
Brødremenigheden i Christiansfeld, også kaldet også Herrnhuterne, er en evangelisk-luthersk frimenighed med det samme bekendelsesgrundlag som Den danske Folkekirke. Brødremenigheden blev grundlagt i 1773 og er den eneste i Danmark. Brødremenigheden grundlagde og byggede byen Christiansfeld efter den klassiske brødremenighedsbys byplan. Den historiske by omfatter knap 50 huse af varierende størrelse, hvoraf Brødremenigheden ejer ca. 35 af disse.
Læs mere her

Læs mere her