Arrangement er afholdt

Kongebyen Vordingborg - Kornerups Rådhus, Gåsetårnet og slotsruinen

Torsdag den 14. juni, kl 14:30 - 16:30
Algade 97, 4760 Vordingborg

NB: Arrangementet kræver tilmelding

I middelalderen var Vordingborg én stor kongeborg, hvorfra Danmark blev regeret, og byen, som ligger blot en times kørsel fra København, er i dag bedst kendt for borgruinen og det 26 meter høje Gåsetårn.

Tag med Realdania By & Byg Klubben en tur op i det 650 år gamle tårn, som er nordens bedst bevarede fæstningstårn fra middelalderen. Vi besøger også Kornerups Rådhus, som stilmæssigt befinder sig på skæringslinjen mellem klassicismen og nygotikken og bygger bro til Vordingborgs middelalderhistorie med borgen og Gåsetårnet lige på den anden side af Slotstorvet. I Kornerups Rådhus titter middelalderen frem i form af bl.a. spidsbuede gotiske vinduer, skakternet flisegulv i hall’en og hvidtede pudsede lofter.

Rådhuset stod færdig i 1845 og skulle erstatte Vordingborgs gamle rådhus fra 1677, der var blevet så nedslidt og trang, at man omkring 1815 overvejede at overflytte arresten til Gåsetårnet. Det viste sig dog ikke at være en særlig holdbar løsning, ikke mindst fordi besøgende på borgen syntes, det var en anelse for uhyggeligt pludselig at befinde sig i selskab med tyve og voldsmænd. I stedet byggede man et helt nyt rådhus, som i 2009, da Realdania By & Byg erhvervede byggeriet, dog også var blevet træt og slidt efter mange års brug.

Realdania By & Byg gennemført frem til 2013 en omfattende restaurering af det fredede rådhus. Som et led i restaureringen blev en moderne, delvist nedgravet tilbygning opført. Her sidder forskere og videnskabsmænd i dag og ’graver’ i Danmarkshistorien.

Bliv klogere på rådhusets 170 år lange historie med ombygninger og skiftende udseende, når vi følger i hælene på arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Connie Hviid.

Program
Kl. 14.30 Arkitekt Connie Hviid viser rundt i Kornerups Rådhus og fortæller om arkitekturen, restaureringen og den nye tilbygning.
Kl. 15.15 Afgang til borgterrænet og Gåsetårnet.
Kl. 15.30 Vi ser de to udendørs udstillingspavilloner, der viser de bedste fund fra udgravninger på borgterrænet, og tager en tur op i Gåsetårnet.
Kl. 16.30 Arrangementet slutter.

OBS! Ønsker man at fordybe sig i Danmarks Borgmuseums udstillinger, skal man selv købe billet.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser per medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Kornerups rådhus
Rådhuset er opført 1843-45 af kongelig bygningsinspektør Peter Ernst Iver Kornerup. Realdania By & Byg købte det fredede rådhus i 2009 og har siden gennemført en omfattende restaurering. Bagved rådhuset lå der ved Realdania By & Bygs overtagelse en arrest fra 1896. Den er i dag revet ned og erstattet af en moderne bygning delvist gravet ned i jorden.
Læs mere her

Om Gåsetårnet
Gåsetårnet blev bygget som et forsvarstårn i 1360’erne, men er stadig i rigtig god stand. Hele ni tårne i samme størrelse som Gåsetårnet tronede op fra borgen, da den var kong Valdemar Atterdags hjem. Navnet stammer fra en gylden gås, der troner i spiret på tårnet. Efter sigende brugte Valdemar Atterdag den for at håne Hansestæderne. Gåsetårnet indgår i dag i museet på Vordingborg Slot: Danmarks Borgcenter.
Læs mere her

Læs mere her