Arrangement er afholdt

I audiens hos amtmanden i Hjørring

Onsdag den 21. marts, kl 14:30 - 16:00
Amtmandstoften 1, 9800 Hjørring

NB: Arrangementet kræver tilmelding

En lille konge i lokalsamfundet. Royalt udpeget embedsmand siden enevældens indførelse og en naturlig del af købstaden Hjørrings elite. Kom indenfor i de statelige rammer, som arkitekt Hack Kampmann tegnede til amtmanden i 1910, og bliv klogere på arkitekturen, amtmændene og købstaden Hjørring, som i år fylder 775. 

Hjørring fejrer i år 775 år som købstad, og det bliver markeret med en folkefest. Tag del i festen med Realdania By & Byg Klubben, når vi inviterer indenfor i Amtmandsboligen til rundvisning i det fornemme eksempel på et magtens hus og oplæg om købstaden og amtmandssædet Hjørring.

Amtmandsboligen i Hjørring blev opført i 1910 som bolig og kontor for amtmanden for Nørrejylland. Med mange fine detaljer, solide materialer og en harmonisk bygning er Amtmandsboligen et fint udtryk for datidens arkitektur og en effektfuld iscenesættelse af den status, som kongens mand i byen besad.

Hør arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Connie Hviid fortælle om huset, haven og Realdania By & Bygs restaurering på en tur gennem den store ejendom.

Herefter fortæller Morten Larsen, museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum, om købstædernes funktion og Hjørrings rolle som købstad.

Realdania By & Byg Klubben serverer en forfriskning undervejs.


PROGRAM

Kl. 14.30-15.15: Velkomst ved Realdania By & Byg. Herefter rundvisning i huset ved arkitekt og projektleder Connie Hviid, som fortæller om amtmændene, om ejendommens historie og om restaureringen.

Kl. 15.15-15.45: Foredrag om købstædernes funktion og herunder Hjørrings rolle som købstad i anledning af byens 775-års jubilæum som købstad ved Morten Larsen, museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum.

Kl. 15.45-16.00: Afrunding og et glas mousserende vin – enten indenfor eller hvis vejret er mildt i den udendørs pavillon

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.


Om Amtmandsboligen
Amtmandsboligen med de to sidefløje og domestikfløjen mod øst er opført som ét hus i 1910. Kort efter er tilføjet endnu en administrationsfløj mod vest. Bygningen med omliggende haveanlæg, mure, træer og lysthus blev fredet i 2010 og er i dag udlejet til Hjørring Kommune. Læs mere her

Om arkitekten
Amtmandsboligen i Hjørring er tegnet af arkitekt Hack Kampmann, der med værker som Toldboden og Teatret i Aarhus, Marselisborg Slot, tilbygningen til Glyptoteket satte et markant præg på dansk skønvirkearkitektur. 

Læs mere her