Arrangement er afholdt

Barok og rokoko i Sønderjylland

Tirsdag den 11. september, kl 12:30 - 15:30
Vestergade 9, 6270 Tønder

NB: Arrangementet kræver tilmelding

Går man en tur i Tønder, vil man hurtigt opdage flere smukke, næsten palæagtige bygninger især i hovedgaden, hvor de velhavende forretningsmænd under byens storhedstid i sidste halvdel af 1700-tallet levede og tjente godt på handlen med kniplinger, korn og kvæg.

Mange brugte deres rigdom på at bygge prægtige huse, heriblandt Tønder-borgeren Carsten Richtsen, der kom til at spille en betydelig rolle for byen - dels som borgmester og dels gennem stor velgørenhed overfor byens fattige. Richtsen fik i 1777 opført det lille hus i Vestergade med tilnavnet “Digegrevens Hus”, opkaldt efter en senere ejer, digegreven Bendix Todsen.

Huset og det tilhørende baghus udgør et enestående eksempel på dansk senbarok og har karakteristika unikke for tiden og egnen: Portaler, døre og interiør er rigt ornamenteret. Svungne detaljer og rocailler (asymmetriske ornamenter der ligner muslingeskaller) dominerer gavlkviste og indgangspartier. Samtidigt fremstår husets murværk råt og ubehandlet, hvilket peger tilbage mod tidligere tiders byggeskik.

Sammen med arkitekt Jørgen Ganshorn besøger vi Digegrevens Hus, men for at forstå den sønderjyske bygningskultur begiver vi os først ud på en byvandring i Tønder i selskab med museumsinspektør på Museum Sønderjylland, Elsemarie Dam-Jensen, som vil gøre os klogere på, hvorfor adskillige af byens huse er fredede og hvad det egentlig betyder, når en bygning er fredet.

Program
Kl. 12.30 Vi mødes foran Digegrevens Hus. Byvandring i Tønder med museumsinspektør på Museum Sønderjylland Elsemarie Dam-Jensen.
Kl. 13.30 Kaffe og kage på loftet hos Guldbagerens café lige overfor Digegrevens Hus.
Kl. 14.30 Arkitekt Jørgen Ganshorn viser rundt i Digegrevens Hus og fortæller om husets historie og restaurering, der indebar både sikring af husets mange unikke detaljer og transformation af bindingsværkshuset i baghaven til et moderne kontormiljø.
Kl. 15.30 Arrangementet slutter.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris per medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Digegrevens Hus
Digegrevens Hus er opført af Tønder-borger Carsten Richtsen. Den fredede ejendom består af to bygninger: Forhuset fra 1777 og et pakhus opført i 1779. Selve navnet "Digegrevens Hus" fik huset først senere, da en ny ejer, Bendix Todsen, kom til. Han fik titlen digegreve i 1876.
Læs mere her

Læs mere her