Log ind

Log ind info

Byvandring i Frederiksstaden ekstra kl. 17

onsdag den 19. august kl. 17:00 - 19:00
Bredgade 33, 1260 København
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Tietgens Ærgrelse er navnet på den etageejendom, som Realdania By & Byg opførte som slutstenen i C.F. Tietgens randbebyggelse om Marmorkirken i hjertet af Frederiksstaden i København. Bygningens raison d’être ligger i fortællingen om den kanoniserede bydels arkitektur, historie og liv – en fortælling som Realdania By & Byg Klubben dykker ned i, når vi tager på historisk byvandring.

Mønsterbydelen Frederiksstaden i København blev anlagt i 1749 for at fejre den oldenborgske kongeslægts 300 års regeringsjubilæum. Bydelen løftede København ud af middelalderens krogede gademønster og introducerede et elegant urbant landskab efter europæiske forbilleder. Bydelen rummer en fascinerende fortælling om en konge med store visioner, en stædig erhvervsmand med mange penge, en hjemløs kongefamilie og det mest forsinkede byggeprojekt i danmarkshistorien.

Prominente arkitekter som Nicolai Eigtved, Lauritz de Thura, Nicolas-Henri Jardin og Ferdinand Meldahl har alle sat deres præg på bydelen, der i dag rummer et væld af guldrandede adelspalæer og pompøse borgerhuse. Som centrum for det hele, og et billede på samfundets hierarki, var kirken og kongen, Frederik V, der beskedent lod bydelen opkalde efter sig selv.

I 2020 har Realdania By & Byg endelig kunne montere altaner på ejendommen Tietgens Ærgrelse, der i ti år har afventet metroens færdiggørelse. Dermed sættes et punktum for det byggeri, der afslutter erhvervsmandens C.F. Tietgens randbebyggelse omkring Marmorkirken, og den byplan, som N. Eigtved introducerede for 270 år siden.

I selskab med kulturformidler og ejer af Historic Talks Steffen Løvkjær tager Realdania By & Byg Klubben på byvandring i bydelen, hvor vi bl.a. skal forbi Lindencrones Palæ, Det Gule Palæ, Amalienborg Slotsplads, Marmorkirken og Tietgens Ærgrelse.

Program
Vi mødes på hjørnet af Sankt Annæ Plads og Bredgade ved statuen af Chr. X. I selskab med cand.mag. Steffen Løvkjær, ejer af Historic Talks, bevæger vi os gennem bydelen med stop ved en række seværdigheder. Vi slutter ved Realdania By & Bygs ejendom, Tietgens Ærgrelse. Turen varer ca. 2 timer. Der afvikles to arrangementer på dagen. Alle deltagere udstyres med høretelefoner og en modtager, så alle kan høre, selvom vi holder afstand. Systemet har også teleslynger til folk med høreapparat.

Steffen Løvkjær er cand.mag. med speciale i kongelig og adelig kulturhistorie. Som ejer af Historic Talks bliver han fast benyttet som konsulent af bl.a. Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Kongehuset, DR, TV2, Amalienborgmuseet og Rosenborg Slot. Læs mere om Historic Talks http://www.historictalks.dk/

Tilmelding 
Medlemmer af Realdania By & Byg Klubben kan købe op til to billetter til klub-pris, mens øvrige billetter skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Tilgængelighed
Arrangementet er ikke egnet for kørestolsbrugere eller dårligt gående. Har du spørgsmål om tilgængelighed, så kontakt os på tlf. nr.: 70 11 06 06 eller mail klub@realdaniabyogbyg.dk

Kom trygt på rundvisning med Realdania By & Byg Klubben
Vi følger myndighedernes anbefalinger og retningslinjer og vil med en række nye tiltag skabe trygge rammer for vores deltagere: Vi har nedjusteret deltagerantallet på hver rundvisning og tilpasser, hvor det er nødvendigt, indholdet, så vi kan sikre god afstand mellem deltagerne. Vi indkøber tourguide-hovedtelefoner for at kunne efterleve dette og samtidig sikre den bedst mulige oplevelse. Vi vil desuden have skærpet opmærksomhed på god håndhygiejne.

Tietgens Ærgrelse
Efter at byggeriet af Marmorkirken havde ligget stille siden 1770, købte finansmanden C.F. Tietgen kirkeplads og –ruin med henblik på at fuldende det monumentale projekt. Som en del af finansieringen erhvervede Tietgen grundene rundt om Marmorkirken for at opføre en række beboelsesejendomme. Tre grunde på hjørnet mod Bredgade lykkedes det dog ikke Tietgen at købe, og de fik snart tilnavnet ”Tietgens Ærgrelse” i folkemunde. Med Realdania By & Bygs ejendom, tegnet af den engelske arkitekt Tony Fretton, fik området tilføjet et nyt kapitel. Her kan du læse mere om Tietgens Ærgrelse 

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.