Log ind

Log ind info

Bag facaden på Jarmers Plads 2

tirsdag den 11. august kl. 15:30 - 16:30
Jarmers Plads 2, 1551 København v
NB: Arrangementet kræver tilmelding

De ikoniske marmorplader på bygningen, Jarmers Plads 2, skal udskiftes. Marmoren har siddet på bygningen siden opførelsen, og det er første gang, at Realdania By & Bygs driftsafdeling får lejlighed til at studere det 60 år gamle stykke ingeniørkunst. Få et kig bag facaden, og hør om arbejdet samt bygningens historie.

Da arkitekterne Holst i slutningen af 1950’erne tegnede bygningen ’Jarmers Plads 2’, der i dag er Realdanias hovedsæde, valgte de at iklæde bygningen plader af lysegrå norsk Porsgrunnmarmor. Marmoren er den samme slags, som Arne Jacobsen anvendte til bl.a. Aarhus Rådhus og Nationalbanken.

I mere end 60 år har vind, vejr og ikke mindst trafikos langsomt ædt sig ind i sten og ophæng. Realdania By & Byg, der løbende fører tilsyn med bygningen, tog derfor for flere år siden kontakt til det oprindelige marmorbrud i Norge. Det vidste sig, at der stadig var en lille knold tilbage, som nordmændene brugte til at lave vejfyld. Heldigvis var de indstillet på at åbne bruddet, og det allersidste Porsgrunnmarmor blev brudt, skåret i plader og skippet til Danmark.

I sommeren 2020 er Realdania By & Byg begyndt på den store opgave at renovere de 13.000 m2 facade. Arbejdet ledes af bygningskonstruktør og projektleder i Realdania By & Byg, Mikael Vikkelsø Nielsen, der har taget fat på den mindre sydøstvendte facade først; arbejdet indledes som et forsøg – for det er helt nyt territorie, som Realdania By & Bygs driftsafdeling bevæger sig ind på.   

Men huset på Jarmers Plads 2 er meget mere end marmorplader; det er et af byens første moderne højhuse, skabt som resultat af byens stadige ekspansion, som Østifternes Kreditforenings hovedsæde – og så at sige mødrene gård for den filantropiske forening Realdania. Arkitekturformidler og kommunikationsmedarbejder i Realdania By & Byg, Mette Rabølle Sørensen, tager deltagerne med indenfor til en kop kaffe og historien om huset, foreningen og pladsen.

Program
Arrangementet indledes med en kort velkomst på pladsen foran huset. Herefter fortæller Mikael Vikkelsø Nielsen om arbejdet med at udskifte marmorbeklædningen. Derpå går vi indenfor og hører Mette Rabølle Sørensen fortælle om Jarmers Plads’ historie.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Tilgængelighed
Arrangementet er for alle. Har du spørgsmål om tilgængelighed, så kontakt os på tlf. nr.: 70 11 06 06 eller mail klub@realdaniabyogbyg.dk

Kom trygt på rundvisning med Realdania By & Byg Klubben
Vi følger myndighedernes anbefalinger og retningslinjer og vil med en række nye tiltag skabe trygge rammer for vores deltagere: Vi har nedjusteret deltagerantallet på hver rundvisning og tilpasser, hvor det er nødvendigt, indholdet, så vi kan sikre god afstand mellem deltagerne. Vi anvender tourguide-hovedtelefoner for at kunne efterleve dette og samtidig sikre den bedst mulige oplevelse. Vi vil desuden have skærpet opmærksomhed på god håndhygiejne.

Parkering og transport
Der er meget ringe parkeringsmuligheder til biler omkring Jarmers Plads. Vi anbefaler derfor, at folk parkerer i p-huset under BLOX. 
Jarmers Plads 2 ligger midt mellem Vesterport station og Nørreport station, og buslinje 5C kører lige til døren.

Om Jarmers Plads 2
Jarmers Plads 2 er et fremtrædende eksempel på et dansk, modernistisk kontorhus af sin tid. Ejendommen, der i dag er hovedsæde for hele foreningen Realdania, indgår i Realdania By & Bygs samling af fredede og bevaringsværdige ejendomme. Læs mere på Jarmers Plads 2

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.