Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Moltkes Palæ og Håndværkerforeningen København

mandag den 9. januar kl. 17:00 - 19:00
Dronningens Tværgade 2, 1302 København K
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Det er med stor glæde, at Realdania By & Byg Klubben i samarbejde med Håndværkerforeningen København byder indenfor i Moltkes Palæ til en aften i håndværkets tegn.

En kongesøn, en statsminister, det finere borgerskab samt et væld af arkitekter, kunstnere og håndværkere har alle sat deres præg på det fredede Moltkes Palæ. Hvert rum er knyttet til en del af husets historie, og overalt fortæller marmorerede paneler, bladguldsbelagt stuk, fajanceovne, sandstensornamenter og svungne indfatninger om det barokke hus’ lange historie men også om specialiseret håndværk med ældgamle teknikker.

Det herskabelige murstenshus med sandstensornamenter med elefanter og blomsterranker er opført af Ulrik Frederik Gyldenløve i 1702. Det barokke hus, der dengang hed Gyldenløves Palæ, blev opført på fundamenter af et palæ fra 1680’erne, hvis krydshvælvede lofter endnu kan opleves i kælderen. Dengang var det sumpede areal i udkanten af byen sparsomt bebygget og primært kendt for slottet Sophie Amalienborg.

I midten af 1800-tallet overtog grev Moltke ejendommen. Han og familien var blevet ’palæ-løse’ efter kongefamiliens indflytning på Amalienborg. Moltke byggede sidefløjen langs Dronningens Tværgade, så palæet kunne rumme familiens store malerisamling. Gyldne Sal er i dag dekoreret med malerier af professor og billedhugger Bjørn Nørgaard, der fortæller håndværkets historie.

Håndværkerforeningen København købte palæet i 1930’erne og tilføjede den sidste store fløj i anlægget, som bl.a. rummer den store festsal med kæmpe lysekroner, gyldne draperier og allegorier fra håndværkets historie udført i stuk. I 2006-08 gennemførte Håndværkerforeningen en gennemgribende indvendig restaurering af ejendommen, der lod foreningens medlemmer vise, hvad de og deres fag formår. I 2018 blev det fulgt op af udvendige arbejder, hvor store dele af tagkonstruktionen og tegltaget blev udskiftet, og bygningens facade blev renoveret.

Realdania By & Byg og Håndværkerforeningen København opførte og ejer i fællesskab byggeriet Bispebjerg Bakke. I den anledning inviterer Realdania By & Byg medlemmer af Realdania By & Byg Klubben til at tage med ind bag de tunge, egetræsådrede porte, hvor Bredgades hæsblæsende larm bliver til en svag mumlen, og opleve huset og håndværkets historie.

Program
Oplev palæet og hør om huset, historien, restaureringen og foreningen. Vi byder på en forfriskning undervejs. Du kan bl.a. møde:
Direktør i Håndværkerforeningen København, Christoffer Suse.
Oldermand i Stukkatørlauet, Peter Funder.
Leo Villadsen fra Bornebusch, som stod for den udvendige renovering. Malermester Heidi Zilmer, der har stået for restaurering flere steder i Palæet bl.a. ”Spejlsalen”, hvor seglene fra de københavnske laug er håndmalet på væggen.

Arrangementet varer to timer og er skabt i samarbejde med Håndværkerforeningen København.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer, som kan købe op til 10 billetter.

Mere om Håndværkerforeningen København.
Håndværkerforeningen København er en tværfaglig medlemsorganisation for selvstændige og ejerledere. Foreningen kæmper for erhvervslivets vilkår i Storkøbenhavn og arbejder for at højne anseelsen af håndværk. Du kan læse mere mere om bygningen, om foreningen og tilmelde dig foreningens nyhedsbrev lige her: https://hfk.dk/realdania/

Tilgængelighed
Arrangementet er ikke oplagt til kørestolsbrugere eller meget dårligt gående.

Arrangementer til dig