Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Højergård og marsken - 3 dage med bygningskultur, mad og natur

fredag den 27. oktober kl. 15:00 - søndag den 29. oktober kl. 11:30
Torvet 1, 6280 Højer
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Tag med til den fredede marskgård i Højer til et ophold med natur- og madoplevelser i verdensnaturområdet Tøndermarsken, og bliv klogere på arkitektur og byggeskik på kanten af Vadehavets storslåede natur og i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

Sort sol, foredrag om arkitektur i grænselandet og guidet østerstur og urte-jagt i Tøndermarsken. Det er bare nogle af de oplevelser, der venter deltagerne på dette sønderjyllandsophold i Højergård, som vi sammen med ”Vadehavets oplevelser" tilbyder til Realdania By & Byg Klubben. 

Den fredede marskgård Højergård midt på torvet i Højer danner ramme om opholdet. Realdania By & Byg har i 2017-2019 restaureret og transformeret gårdens historiske huse og lade til en ny madlejrskole. Det er sket for at bevare den værdifulde stedbundne bygningskultur og give Højergård nyt indhold og en moderne anvendelse. 

Vi skal bo på Højergårds 15 værelser, der er udstyrede med køjesenge, eget bad & toilet. Der kan bo mellem 1 og 5 gæster på hvert værelse. Du deler kun værelse med dem, du bestiller opholdet sammen med.

SÆRPRIS til REALDANIA BY & BYG KLUBBEN: Kr. 2.345,- per person (op til fem i et værelse).

Tillæg for enkeltværelse på kr. 600,- opkræves ved ankomst. 

Prisen indeholder: 2 overnatninger på Højergård, alle måltider og aktiviteter (2 x aftensmad, morgenmad, frokost, vand ad libitum, kaffe/the og sødt (middagsmad, sodavand/øl/vin efter regning), guidede ture, transport og entréer, lånecykler og ”Stærekassen” - en velkomstpakke med lokale vareprøver og inspiration.

Opholdet gennemføres ved 20 tilmeldte. Skulle det ikke blive gennemført, får tilmeldte deltagere direkte besked herom.


PROGRAM

Dag 1

15.00-16.00 Ankomst og indkvartering
16.30-17.30 Fortælling og rundvisning på Højergård
Hør fortællingen om marskgården, der består af tre historiske bygninger, som repræsenterer 300 års bygningshistorie samt en moderne tilføjelse - en vognport - som var en del af Realdania By & Bygs transformation for at sikre liv i den historiske ejendom – også for fremtidige generationer.
17.30-19.00 Sort Sol tur
19.00-20.00 Aftensmad (Menu endnu ikke fastlagt)

20.00-20.45 Lav dine egne originale Højer Pølser
I køkkenet på Højergård skal vi lave vores egne pølser med de originale ingredienser fra Højer Pølser. Pølserne indgår i frokosten næste dag, som gæsterne selv tilbereder i Højergårds køkken. Eventen tilpasses vegetarer.
21.00-21.30 Aftenkaffe

Dag 2

08.00-09.15 Morgenmad
10.00-12.00 Højer Kirke og Højer Mølle – Kunst og arkitektur i Højer
Vi besøger Højer Kirke og Højer Mølle, og bliver introduceret til Tøndermarsken og områdets bygningskultur. En lokal guide fortæller om Højers aktive kunstnere og kunsthåndværkere. 
12.30-14.30 Frokost (smørrebrødsanretning)
13.00-15.00 Pluk østers og sank urter i Tøndermarsken
Lokale urte-og østersguider tager os med ud i naturen og til østersbankerne ved lavvande, hvor vi samler østers. Urterne indgår i dagens frokost, som vi tilbereder sammen.
17.30-18.15 Tilberedning af østers med tilbehør på flere spændende måder
Under kyndig vejledning af en lokal kok i køkkenet på Højergård tilbereder vi vores østers.  
18.15-19.30 Spisning af østers og tilbehør. Drikkevarer kan tilkøbes.
20.00-21.30 Aftenhygge og kaffe i stuehuset på Højergård

Dag 3

07.00-08.00 Vidåen og Vadehavet på cykel
Vidåen er hovedløbet i marsken, som gennem to sluser, Højer Sluse og Vidå Sluse, løber ud i Vadehavet. Vi følger åen til Vadehavet og ser Vidåslusen og dens vigtige funktion.
08.00-09.15 Morgenmad
09.30-11.00 Grænselandets byggeskik og arkitektur mellem tysk og dansk - foredrag
Grænselandet mellem Danmark og Tyskland har altid været genstand for både kulturmøder og -kampe. Bliv klogere på, hvordan tilknytningen til hertugdømmerne har påvirket vores arkitektur og byggestil.
11.00-11.30 Afrejse med mad til hjemturen 


Marskgården Højergård
Marskgården i Højer omfatter en lille samling af historiske huse. Et 200 år gammelt stuehus fra en af byens marskgårde, en tyskinspireret villa fra 1906 og en lade fra 1700-tallet. Til sammen fortæller de tre bygninger om en særlig byggeskik, som i generationer er formet af naturen, kulturen og historien i Sønderjylland. I dag ejes Marskgården i Højer af Realdania By & Byg, hvis restaurering skal fremme den levende bygningskultur.

Læs mere om Højergård og Realdania By & Bygs restaurering

Højer By
Højer by er ét af de efterhånden sjældne steder i Danmark, hvor gårde og byhuse endnu ses side om side. Bykernen består af smalle gader og pladser i et varieret forløb, hvor velbevarede bygninger, opført i traditionel byggeskik med egnskarakteristiske træk, danner et levende kulturmiljø. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.

Vadehavets oplevelser
Arrangøren 'Vadehavets oplevelser' er en Højer-virksomhed, der samler og udbyder autentiske og unikke fælles oplevelser omkring mad, natur og kultur i Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet. På tværs af familier og generationer - på naturlig vis. 
Følg Vadehavets oplevelser på Facebook

Arrangementer til dig