Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Gelsted Station - Gå ikke over sporet, der kommer tog...

torsdag den 29. september kl. 19:30 - 21:00
Danmarks Jernbanemuseum, Dannebrogsgade 24, 5000 Odense C
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Købstæder, landsbyer, fisker- eller fæstningsbyer. I anden halvdel af 1800-tallet fik de gamle, kendte bytyper selskab af en ny opkomling: Stationsbyen. Drevet frem af jernbanen, industrialisering, andelsbevægelse og et opgør med købstædernes eneret på handel, opstod der i perioden hundredvis af stationsbyer over hele landet. Kom til foredrag om stationsbyens fødsel og Gelsted Station.

Bliv klogere på samfundsudviklingen, som skabte grundlaget for de mange nye stationsbyer, der, ligesom Gelsted på Fyn, voksede frem i anden halvdel af 1800-tallet, få en introduktion til den nye bys kendetegn og hør nærmere om Realdania By & Bygs igangværende restaurering af Gelsted Station. Det hele sker på Danmarks Jernbanemuseum i Odense torsdag den 29. september.

”Det er umuligt at tænke sig noget så skønhedsforladt som disse Flækker”, sådan skrev forfatter og dramatiker Emma Gad i et indlæg i tidsskriftet Architekten i 1904, efter en togrejse, der havde ført hende gennem en række nyopståede stationsbyer i Vendsyssel. Her mente Emma Gad, at der var ”spredt en saadan Uhygge, at man vilde fortvivle ved Tanken om at skulle henleve et Liv paa et saadant Sted”.

Borgerskabets herrer og fruer rynkede brynene. Men ude i det danske land skød omkring 500 stationsbyer op over hele landet i perioden 1847-1920. Tag med på en rejse, hvor du undervejs får fortællingen fremvæksten af den danske stationsby, der begyndte sit liv som den grimme ælling.

Program
19.30 Velkomst
19.40 Danmarks stationsbyer – fra urbanisering til kulturarv, René Schrøder Christensen, forsknings- og samlingschef.
20.15 Pause med mulighed for at købe kaffe, øl & vand og snacks.
20.30 Nyt liv til Gelsted Station, Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg.
20.45 Spørgsmål og svar.
21.00 Arrangementet slutter.

Billetten giver adgang til Jernbanemuseet hele dagen (åbningstid 10-16).

Gelsted Station
Gelsted Station fra 1908 på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart, og er et meget intakt eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Forude venter en omfattende restaurering, der skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden. 
Læs mere om Gelsted Station

Danmarks Jernbanemuseum

Danmarks Jernbanemuseum er det nationale museum for jernbanens historie med fokus på teknologi, mobilitet og samfund – i fortid, nutid og fremtid. Museet, der blev udskilt af DSB i 2017, er en erhvervsdrivende fond. Jernbanemuseet har siden 1975 haft til huse i den autentiske damplokomotivremise fra 1954, hvor der på 21 spor er udstillet et udpluk af en stor samling af lokomotiver og vogne fra 1850erne frem til i dag. 
Læs mere om Danmarks Jernbanemuseum 

Realdania By & Byg
Realdania By & Byg er et datterselskab af foreningen Realdania. Gennem ejerskab af bygninger og arealer udvikler Realdania By & Byg visionerne for fremtidens byliv og opfører nybyggeri. Samtidig vedligeholder og supplerer Realdania By & Byg sin samling af historiske ejendomme, som hver især udgør enestående eksempler på arkitektur og byggeskik gennem 500 år. 
Læs mere om Realdania By & Byg

Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Arrangementet finder sted på Danmarks Jernbanemuseum.

Du kan taget toget til arrangementet. Danmarks Jernbanemuseum ligger lige ved siden af Odense Banegård. Find vej til Danmarks Jernbanemuseum.

Billetten giver adgang til Jernbanemuseet hele dagen (åbningstid 10-16).

Brug dagen i Odense, besøg Danmarks Jernbanemuseum om eftermiddagen, besøg Odenses nye bydel, som ligger, hvor Thomas B. Thriges Gade før lå. Læs om projektet ”Fra Gade Til By”. Du kan eventuelt spise aftensmaden i stemningsfulde rammer i Restaurant Oluf Bagers Gaard. Book er bord: https://olufbagersgaard.dk/