Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Grønlandsrejse 2022 - Ilulissat, Ilimanaq og Isfjorden

fredag den 10. juni kl. 08:00 - tirsdag den 14. juni kl. 20:00
Ilulissat og Ilimanaq, Grønland
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Oplev verdensnaturarv og europæisk kulturarv på nærmeste hold i sommeren 2022. På denne rejse til Grønland med 4 overnatninger med Realdania By & Byg Klubben går vi bag om byggeriet af Ilulissat Isfjordscenter, overnatter i hytter i Ilimanaq i første parket til hvaler og isbjerge og ser to af Grønlands ældste huse, som Realdania By & Byg har restaureret.

Vi forventer, at vi i slutningen af juni 2021 kan offentliggøre pris og program og åbne for tilmeldinger.

 


Få direkte besked, når vi har flere oplysninger om rejsen -> TILMELD DIG INTERESSELISTE HER ->


 

På en klippeknold i udkanten af Ilulissat i Vestgrønland med udsigt over isfjordens enestående natur, der er udpeget som UNESCO-verdensarv, ligger Ilulissat Isfjordscenter tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter. På denne tur får du indblik i byggeriet og oplever med egne øjne områdets storslåede natur. 

Vi sejler også til Isfjordens sydlige side til en af Grønlands ældste bygder, Ilimanaq. Her skal vi overnatte i de nye hytter, der ligger i første parket til isfjordens natursceneri, på rundvisning i området og til middag i Poul Egedes hus fra 1751. 

Realdania By & Byg købte og restaurerede huset og det tilhørende pakhus i 2013-2017, og husene blev i 2018 anerkendt som europæisk kulturarv med tildeling af Europa Nostra prisen. Restauranten i Poul Egedes hus regnes i dag blandt de bedste i Grønland. 

Rejsen foregår i den grønlandske højsommer, hvor solen regerer døgnet rundt. Det betyder, at der er mange timer til rådighed til at opleve i. Og med naturfristelser i rigelige mængder er der lagt op til en uforglemmelig rejse fuld af store indtryk.

 


 

Pris og program: 

Rejsen finder sted den 10.-14. juni. Programmet er endnu ikke fastlagt udover rundvisning i Ilulissat Isfjordscenter, besøg og rundvisning i de historiske huse i bygden Ilimanaq samt overnatning i de nye turisthytter. Vi forventer at kunne offentliggøre pris og program i slutningen af juni.

 


 

Ilulissat Isfjordscenter

Når centret i sommeren 2021 står klar til indvielse, skal det fungere som formidlingscenter og bidrage til at styrke turismeudviklingen i Ilulissat, der er Grønlands primære turistby. Det skal formidle historien om is som forudsætning for områdets historiske og kulturhistoriske udvikling og blandt andet sætte fokus på og skabe debat om klimaforandringernes lokale og globale betydning. Centret opføres i partnerskab mellem Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia.

Realdania By & Byg er bygherre på den bygning, der skal rumme Isfjordscentret. Når bygningen er opført, bliver den overdraget til Grønlands Selvstyre, som har ansvaret for at indrette udstillingen og gøre centret klar til at modtage gæster.

Læs mere om Iliulissat Isfjordscenter på Realdanias hjemmeside

Besøg Isfjordscentrets egen hjemmeside

 


 

Historiske huse og hytter i Ilimanaq

Ilimanaq ligger 15 kilometer syd for Ilulissat Isfjord. Navnet betyder "forventningspladsen". Bygden er en af de ældste i Grønland, grundlagt som missionsstation omkring 1741 og siden hvalfangerstation under navnet Claushavn, opkaldt efter en hollandsk hvalfanger fra perioden. 

I bygden findes to af Grønlands ældste huse: Missionæren og handelsmanden Poul Egedes hus og et nærtliggende pakhus begge fra 1700-tallet. Realdania By & Byg købte i 2013 de to huse og restaurerede og nyindrettede dem frem til 2017. Det skete som led i et projekt i samarbejde med den daværende Qaasuitsup Kommunia, i dag Avannaata Kommunia, og turismeorganisationen World of Greenland. De to historiske huse fungerer i dag som restaurant, butik og formidlingscenter for områdets natur.
Sideløbende med restaureringen af de to huse opførte World of Greenland 15 nye turisthytter i området, og kommunen forbedrede bygdens infrastruktur og anløbsforhold. 

Læs mere om de historiske huse og projektet i Ilimanaq

Se kort webfilm (1 minut) fra hytterne i Ilimanaq

 


 

Isfjorden - UNESCO Verdensarv

Kangia er det grønlandske navn for Isfjorden ved den vestgrønlandske by Ilulissat, 250 km nord for polarcirklen. Det er et af verdens mest spektakulære naturområder. Isfjeldene i fjorden kælves ud af den største og mest aktive gletsjer på den nordlige halvkugle, Sermeq Kujalleq, der er 3.000 km2 stor og ligger i bunden af den cirka 60 kilometer lange fjord. Gletsjeren flytter sig op til 40 meter om dagen og kælver årligt mere end 46 km3 is, hvilket svarer til 10 procent af alt kælvende is i Grønland.

Noget af det ældste is i Sermeq Kujalleq er vurderet til at være ca. 250.000 år gammelt. Gletsjeren har de senere år trukket sig kilometer tilbage på grund af afsmeltningen af indlandsisen. Hele området omkring Kangia og Sermeq Kujalleq blev som det første område i Grønland optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 2004. Isfjorden blev udpeget på grund af sin enestående betydning for den glaciologiske videnskab og sin smukke natur. Området rummer spor fra Grønlands tidlige bosætninger bl.a. ved bopladsen Sermermiut.

 


 

Har du spørgsmål til rejsen?
Kontakt Troels Jeppesen, Realdania By & Byg, på tlf. 29 69 52 66 // e-mail: tje@realdaniabyogbyg.dk