Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Hovedværker – Fredensborghusene

onsdag den 18. maj kl. 15:00 - 16:30
Bakkedraget 43, 3480 Fredensborg
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I 2022 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen, Jørn Utzon, Hack Kampmann og Karen & Ebbe Clemmensen, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Et af disse er Jørn Utzons hovedværk: Fredensborghusene.

Med Romerhusene i Helsingør fik den store danske arkitekt, Jørn Utzon, for første gang mulighed for at realisere sine ideer om en samlet bebyggelse af gårdhavehuse. De 60 gårdhavehuse blev organiseret i klynger tilpasset det bakkede landskab og opført i gul mur for en ensartet fremtoning. I 2011 købte og restaurerede Realdania By & Byg ét af disse Romerhuse, som eksempel på en tidlig tæt-lav-bebyggelse. Læs mere om Romerhuset

Et par år senere fik Utzon igen mulighed for at give liv til en tæt-lav-bebyggelse med projektet Fredensborghusene, der stod færdig i 1963 og blev fredet i 1987. Husene er arrangeret på samme vis som Romerhusene med lukkede enheder, hvor naturen er trukket helt ind mellem husene. Men her er der to hustyper i spil; en rækkehusbebyggelse placeret mod det tilstødende parcelhusområde og en samling gårdhavehuse, der vender ud mod naturarealerne.

Fredensborghusene blev opført af en forening stiftet med henblik på at bygge boliger for hjemvendte danske. Der blev derfor også skabt et fælleshus som det naturlige samlingssted for beboerne. Fælleshuset er indrettet med møbler tegnet af Utzon.

Læs mere om Fredensborghusene

Program
Mødested: Fælleshuset nr. 43. 
Velkomst ved Realdania By & Byg Klubben. Herefter fortæller en repræsentant fra Fredensborghusene om stedet, byggeriet og historien ved et kort foredrag i fælleshuset. Så går turen til både et rækkehus og et gårdhavehus, hvor beboere inviterer indenfor. Vi slutter af med kaffe og kage.
Arrangementet varer ca. 1½ time.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Mødested
Fælleshuset nr. 43.

Tilgængelighed
Foredraget er for alle, mens besøgene i de to huse kan være en udfordring for kørestols- og rullatorbrugere.