Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Jørn Utzons Romerhus

tirsdag den 2. november kl. 17:00 - 18:00
Baggesensvej 3, 3000 Helsingør
NB: Arrangementet kræver tilmelding

I slutningen af 1950'erne byggede Jørn Utzon det første af de huse, der i dag kendes som Romerhusene. 60 år senere er husene, som var forløbere for en helt ny boform, stadig så populære, at turister fra hele verden valfarter dertil. Kom med indenfor i et af de karakteristiske gårdhavehuse.

Da Realdania By & Byg i 2011 købte et af arkitekten Jørn Utzons Romerhuse i Helsingør, var det med ønsket om at sikre og bevare et betydende eksempel på den særlige byggestil, der kendetegnede efterkrigsårene i Danmark. Med Romerhusene, der er opført i 1957-1961, var Utzon med til at definere en helt ny boform i Danmark: Tæt-lav byggeriet.

I dag – 60 år efter opførelsen – er Romerhus-bebyggelsen og området til stadighed en levende inspirationskilde for både danske og udenlandske arkitekter.

Det centrale nye element var de tætliggende boliger i klynger, der alle har en privat gårdhave som en integreret del af boligen. Husenes udformning henter både inspiration fra den arketypiske, danske bondegård, den gamle romerske atriumgård og fra japansk og mellemøstlig arkitektur. 

Romerhusene er et enestående arkitektonisk værk som, selvom skalaen er beskeden, viser, at stor arkitektur kan findes i det små.

Program
Restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen giver en fælles introduktion til Jørn Utzon, bebyggelsen og Realdania By & Bygs restaurering. Derefter ser vi nærmere på huset og gårdhaven.

Bemærk: Huset er beboet og fuldt møbleret. 

Der afvikles flere rundvisninger på dagen.

Guidede ture i området
I forbindelse med rundvisningerne tilbyder guider fra ejerlauget gratis ture rundt i bebyggelsen, hvor de fortæller om området og fællesskabet.
Der er to ture: kl. 14.00 og kl. 16.00 med start fra Baggesensvej 3. Turene varer ca. 30 min. 

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Parkering
Der er kun ganske få parkeringspladser på Baggesensvej. Vi anbefaler parkering på Carl Plougs Vej (nord for romerhus-bebyggelsen) eller evt. ved Fakta på Gurrevej 97. 

Om Romerhusene
Bebyggelsen hedder egentlig Kingohusene efter Boligselskabet Kingo, som var bygherre. I folkemunde blev den dog hurtigt døbt Romerhusene på grund af den stilmæssige inspiration fra gammel romersk byggeskik. 
Læs mere her

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.