Log ind

Log ind info

Vikingeskibshallen - et hovedværk i dansk arkitektur - AFLYST

onsdag den 18. november kl. 14:00 - 15:00
Vindeboder 12, 4000 Roskilde
NB: Arrangementet kræver tilmelding

ARRANGEMENTET ER AFLYST

I 2020 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen samt Inger og Johannes Exner, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. OPlev Erik CHristian Sørensens hovedværk VIkingeskibshallen.

Ved bredden af Roskilde Fjord ligger Vikingeskibshallen, der er arkitekten Erik Christian Sørensens hovedværk, som en kontrastfyldt ramme om de 1000 år gamle vikingeskibe fra Skuldelev.

Vikingeskibshallens lyse, brutale betonkonstruktion står som en spinkel ramme og modpol til de fem sarte træskibes mørke glød. De store panoramavinduer indrammer skibene, der næsten endnu en gang synes at flyde på vandet, mens vinduerne indefra lader blikket vandre over fjorden og forsvinde i horisonten.

Vikingeskibshallen er et brutalistisk mesterværk og på listen over de 100 mest bemærkelsesværdige betonbyggerier fra det 20. århundrede. De kraftige betondragere og store glaspartier præger udtrykket, som er moderne, brutalt og klart aflæseligt; samme konstruktive klarhed finder man i Erik Christian Sørensens eget hus på Smutvej i Gentofte, som ejes af Realdania By & Byg.

Hallens meget spinkle betonkonstruktion, der blev indviet i 1969, har dog vist sig problematisk. Placeringen tæt på vandet knytter skibene til stedet, hvor de blev fundet, men giver samtidig store udfordringer, fordi betonen forvitrer. En udfordring der med det 20. århundredes mange prominente betonbyggerier bliver stadig mere aktuel, og som Realdania By & Byg også har taget fat på med købet og restaureringen af ejendommen Glasalstrup ved Aarhus.

Program
Stående i Vikingeskibshallens udstilling vil arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Per Troelsen fortælle om bygningens historie, arkitektur og konstruktion samt om restaurering og bevaring af beton ift. Ejendommen Glasalstrup. Oplægget vil vare ca. tre kvarter, hvorefter gæsterne selv kan bevæge sig rundt i udstillingen, til museet lukker.

Særlige bemærkninger
Prisen inkluderer adgang til museets aktuelle udstillinger og aktiviteter. 

Ved ankomst til receptionen oplyser du om, at du er deltager i arrangementet og får derved adgang til museet. Bemærk at museet lukker kl. 16.00.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan max. Købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Tilgængelighed
Vikingeskibshallen er tilgængelig for alle. Af logistiske grunde vil vi dog gerne vide på forhånd, om en deltager ønsker at gøre brug af handicapadgang. Læs mere om museets tilgængelighed

Vikingeskibsmuseet
Vikingeskibsmuseet i Roskilde er Danmarks museum for skibe, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder. Vikingeskibshallen er bygget som montre for de 5 Skuldelevskibe fundet i Roskilde Fjord. Skibene giver et indblik i vikingetidens verden og området omkring Roskilde og er de største trækonstruktioner i landet fra den periode. Læs mere om Vikingeskibsmuseet

Kom trygt på rundvisning med Realdania By & Byg Klubben
Vi følger myndighedernes anbefalinger og retningslinjer og vil med en række nye tiltag skabe trygge rammer for vores deltagere: Vi har nedjusteret deltagerantallet på hver rundvisning og tilpasser, hvor det er nødvendigt, indholdet, så vi kan sikre god afstand mellem deltagerne. Vi indkøber tourguide-hovedtelefoner for at kunne efterleve dette og samtidig sikre den bedst mulige oplevelse. Vi vil desuden have skærpet opmærksomhed på god håndhygiejne.

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.