Log ind

Log ind info

Aarhus Rådhus - et hovedværk i dansk arkitektur kl. 15.00 - AFLYST

onsdag den 28. oktober kl. 15:00 - 16:30
Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus c
NB: Arrangementet kræver tilmelding

ARRANGEMENTET ER AFLYST 

I 2020 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen samt Inger og Johannes Exner, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Oplev gesamtkunstværket Aarhus Rådhus tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller.

Aarhus Rådhus er et moderne og funktionalistisk gesamtkunstværk og et ikon for Aarhus. Arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller tegnede ikke alene huset men også alt inventar som nøglehuller, dørhåndtag og askebægre specifikt til bygningen. Hvert et element fra de 6.000 m2 facadebeklædning i Porsgrunnmarmor, de 1.6 km messinghåndlister, de specialdesignede bogstaver til skiltning, til de 60.000 parketstave i moseeg er nøje udvalgt, formgivet og tilpasset huset. Selve møbleringen blev skabt i samarbejde med arkitekten Hans Jørgen Wegner. Huset er indbegrebet af dansk design og arkitektur, når det er bedst. Huset med indbo blev fredet i 1994.

Rådhuset afspejler den nordiske modernisme i både form og udtryk. Dets indre er præget af organiske former, bløde kurver og varme materialer, mens dets ydre er skåret mere stramt med rette linjer og grå sten. En dualisme, som Arne Jacobsen mestrede endog meget tidligt, hvilket bl.a. kan opleves i hans eget hus på Gotfred Rodes Vej 2 i Charlottenlund fra 1929, som afspejler samme raffinement og personlige sans for form.

Rådhuset blev opført i perioden 1937-1941. Mangeltiden førte dog også gode ting med sig, for det var under udgravningen af tørv, at det 7.000 år gamle egetræ, som nu pryder vandrehallen, blev gravet fri af mosevand. Men det var ikke uden sværdslag med både besættelsesmagtens bomber og befolkningens holdninger til ’et rigtigt rådhus’, at bygningen fik sit udseende. Tårnet er til eksempel resultatet af et folkekrav. Og selvom det hurtigt blev en vittighed blandt byens borgere at spørge til, om håndværkerne ikke havde glemt ’stilladset’ omkring tårnet, så blev rådhuset hurtigt et elsket vartegn for byen.

Du kan se film og læse mere om huset her: Et elskeligt hus

Program
Den erfarne aarhusguide Irina Ovchinnikova viser deltagerne rundt og fortæller om rådhuset og dets historie. Undervejs skal vi bl.a. opleve vandre- og rådhushallen, vielseslokalet, kontorgangen, byrådssalen samt ikke mindst en tur op i tårnet. Hele turen varer halvanden time. Der afvikles to arrangementer på dagen.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Klubmedlemmer kan max. købe to billetter til klubpris; billetter herudover skal købes til fuld pris. Medlemmer af Erhvervsklubben kan købe op til 10 billetter til klubpris.

Tilgængelighed
Rådhuset er tilgængeligt for alle. Af logistiske grunde vil vi dog gerne vide på forhånd, om en deltager ønsker at gøre brug af handicapadgang. 

Kom trygt på rundvisning med Realdania By & Byg Klubben
Vi følger myndighedernes anbefalinger og retningslinjer og vil med en række nye tiltag skabe trygge rammer for vores deltagere: Vi har nedjusteret deltagerantallet på hver rundvisning og tilpasser, hvor det er nødvendigt, indholdet, så vi kan sikre god afstand mellem deltagerne. Vi indkøber tourguide-hovedtelefoner for at kunne efterleve dette og samtidig sikre den bedst mulige oplevelse. Vi vil desuden have skærpet opmærksomhed på god håndhygiejne.