Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Nørre Sødam før restaureringen - kl. 15

tirsdag den 18. august kl. 15:00 - 16:00
Ved Åen 17, 6270 Tønder
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Lidt uden for Møgeltønder ligger den fredede værftgård Nørre Sødam på en forhøjning og troner i det flade marsklandskab. Gården fremstår som en typisk firlænget gård i vestslesvigsk byggestil med sammenbygget stald og stuehus, stråtage, arkengaf og et lille gårdrum i midten, men Nørre Sødam er langt fra typisk: Den er en af de sidste intakte gårde i Danmark på kunstigt anlagte værfter fra 1200-tallet med en særlig stolpekonstruktion, der bærer det store stråtag - en helt unik bygningstype, der kun findes i marsken.

I maj 2020 overtog Realdania By & Byg Nørre Sødam, og nu er forberedelserne til den kommende restaurering i fuld gang

Dele af ejendommen bærer præg af skiftende ejeres ombygninger, fx den gamle ko- og hestestald, som er blevet transformeret til Bed & Breakfast. Her skal Realdania By & Byg forsøge at tilbageføre bygningernes kvaliteter med forståelse for stedets historiske og arkitektoniske DNA.

Andre dele står rimeligt originalt, fx køkkenet med støbejernskomfur og hollandske kakler, den store udskudslade fra 1764 med højremskonstruktion samt stuehuset med synlige loftbjælker og fyldningsdøre med bukkehornsbeslag og klinkefald.

Arrangementet giver dig mulighed for at se gården, inden Realdania By & Byg tager fat på restaureringsarbejdet, og høre nærmere om den forestående restaurering og istandsættelse.

Program
Kl. 15.00 Vi mødes foran Nørre Sødam. Arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Frants Frandsen, fortæller om gårdtypen, om baggrunden for købet af Nørre Sødam og den forestående restaurering, der bl.a. skal sikre gårdens murværk og kraftige tømmerskelet, der bærer de store stråtage.
Herefter er der mulighed for at gå rundt og kigge indenfor, stille spørgsmål og nyde omgivelserne.
Kl. 16.00 Arrangementet slutter

Tilmelding
Arrangementet er kun for klubmedlemmer. Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Nørre Sødam
De nuværende bygninger stammer fra 1700-tallet, men Nørre Sødam blev opført allerede i 1600-tallet. Gården har måske været blæst eller skyllet omkuld. Restaureringen skal bl.a. give et indblik i bygningsdelenes rigtige alder. Realdania By & Byg overtog gården, som er fredet, i maj 2020, og den kommende restaurering forventes afsluttet i 2022. Gården skal anvendes som kombineret bolig og Bed & Breakfast, så ejendommen sikres en bæredygtig økonomisk drift.
Læs mere om Nørre Sødam

COVID-19
Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.