Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

AFLYST: Åbent hus på Sejerø - et eksempel på egnsbyggeskik i Odsherred

søndag den 7. juni kl. 10:30 - 16:30
Gniben 6, 4592 Sejerø

I 2017 købte Realdania By & Byg Højgården på den lille ø, Sejerø, med den 600 år gamle type bindingsværk "sidebåndsbindingsværk". Siden da har håndværkere knoklet med at restaurere ejendommen. Vi markerer afslutningen på restaureringen ved et åbent hus-arrangement, hvor ejendommen for første gang vises frem for offentligheden.

Arrangementet er GRATIS, kræver ingen tilmelding og alle interesserede er velkomne.

Højgården på Sejerø er et meget sjældent eksempel på en særlig egnsbyggeskik - sidebåndsbindingsværk - der var fremherskende i Vestsjælland frem til 1900-tallet. Sidebåndskonstruktion er den ældste form for bindingsværk i Danmark, og den kan spores helt tilbage til vikingetiden.

Selv om gården har været ubeboet de sidste 30 år, er den næsten uændret siden opførelsen, og det særlige sidebåndsbindingsværk fremstår helt intakt. Det er baggrunden for, at Realdania By & Byg erhvervede sig ejendommen.

Med købet og den efterfølgende restaurering ønsker Realdania By & Byg dels at bevare den værdifulde bygningskultur, som Højgården repræsenterer; dels at skabe mulighed for liv og aktivitet i bygningerne og dermed levendegøre bygningskulturen.
Læs mere om Højgården

Hvad er sidebåndsbindingsværk?
Sidebåndskonstruktion er den ældste form for bindingsværk i Danmark, og i modsætning til traditionelt bindingsværk er der ikke tappede løsholter mellem stolperne, men et lille stykke træ af lægtestørrelse, der er bladet ind i stolpernes bagside. Huse med denne konstruktion har heller ikke dokker. Derfor ser huset ud som om, at det kun er bygget af stolper og tavl.

Allerede omkring år 1500 blev sidebåndskonstruktionen i de fleste egne af landet erstattet af den mere stabile konstruktion med løsholter tappet ind i stolpernes sider. Kun på landbrugsbyggeri i Nord-, Vest- og Midtsjælland overlevede sidebåndskonstruktionen op i 1800-tallet, hvor bindingsværk blev opgivet til fordel for det murede byggeri.

Tilgængelighed
De fire bygninger er tilgængelige for alle.

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her