Log ind

Indtast brugernavn og kodeord

En havn af muligheder - byvandring ved Aarhus havnefront

torsdag den 30. april kl. 14:00 - 16:00
For foden af trappen til Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C.
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Byerne udvider sig, men de samler sig også og vender sig mod vandet. Hvor der før var industrihavn, knopskyder nu boliger, erhverv og byrum. Nye broer og forbindelser, der i sig selv er en oplevelse, kobler byen og havnen, som tidligere vendte ryggen til hinanden, sammen. Vi ser nærmere på denne tendens i Aarhus, hvor Realdania har støttet byggeriet af Dokk1 og havnepladserne og Realdania By & Byg har bygget det fuldautomatiske p-anlæg under Dokk1.

Lastbiler, handelsskibe og gaffeltrucks. Det var den primære trafik på havnen i Aarhus for bare få år siden. Sådan er det ikke mere. Multihuset Dokk1 og det fuldautomatiske p-anlæg nedenunder lokker sammen med den nye havnefront rigtig mange aarhusianere og turister ned til vandet.

I selskab med projektchefen for Urban Mediaspace Aarhus går vi langs promenaden ved Dokk1 og oplever det nye havnebyrum med boldbaner, kunstspringvand, flytbare træmøbler og en havnehave. Undervejs hører vi hvordan Kristine Jensens Tegnestues ideer om en havnefront, der genskaber den oprindelige nærhed mellem by og vand, som den var tilbage i 1800-tallet, er omsat til virkelighed.

I den sydlige del af Aarhus Havn finder man stadig en rå skyline af kraner og siloer. Et slagteri i fortsat drift, en oliemølle og gamle bevaringsværdige industribygninger fra begyndelsen af 1900-tallet lever side om side med et fremadstormende kreativt miljø af arkitekter, kunstnere og iværksættere. 

Den gamle kulkranbro fra slutningen af 1940’erne, som blev brugt til at læsse kul fra havnens mange handelsskibe, er i dag områdets vartegn. Med en vision om at transformere kvarteret til en ny og attraktiv bydel, udskrev Aarhus Kommune i 2016 en arkitektkonkurrence, der skulle give nyt liv til den historiske kulbro. Transform Arkitekter, som vandt konkurrencen, vil over de kommende år omdanne Kulbroen til en mindre version af New Yorks High Line Park, så Sydhavnen bliver bundet sammen med Banegården og resten af byen.

I selskab med Palle Feldborg, projektleder i Aarhus Kommune, og foreningen Kulbroens Venner tager vi på bydelsvandring gennem Sydhavnskvarteret og oplever udsigten fra udsigtsplatformen på Kulbroen.

Program
Kl. 14.00 Vi mødes ved Dokk1. Velkomst ved Realdania By & Byg.
Kl. 14.10 Finn Bruun Ravnsbæk, projektchef for Urban Mediaspace Aarhus, tager os langs havnefronten og fortæller om udviklingen af de nye havnepladser.
Kl. 14.40 Vi bevæger os videre til Bylageret, hvor vi ser Aarhus Kommunes bymodel over Sydhavnskvarteret og den centrale havneplads og hører om visionerne og planerne for de to udviklingsområder v. Palle Feldborg, projektleder i Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune. 
Kl. 15.20 Vi besøger Kulbroen (udsigtspunkt og bydelskontor).
- Martin Thim fra ’Kulbroens Venner’, som er et Realdaniastøttet ildsjæleprojekt, fortæller om Kulbroens oprindelige funktion i industriens storhedstid og hvordan den i dag er et vartegn for Sydhavnen og en dynamo for hele udviklingen af området.
- Palle Feldborg fortæller om Transforms vinderprojekt, der skal omdanne Kulbroen til en funktionel grøn gangbro, der forbinder midtbyen med Sydhavnen a la High-Line i New York. 
Kl. 16.00 Arrangementet slutter.

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Tilgængelighed
Arrangementet er ikke egnet for dårligt gående.

Bliv medlem af

Realdania By & Byg Klubben

- Træd ind i arkitekturhistorien

Læs mere her